Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Implementácia EOSC: Dve otvorené výzvy pre zlepšenie kvality EOSC portálu



 <img src=/eosc_logo.jpg style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ width=“350″ />Európska komisia vyhlásila dve výzvy k predkladaniu návrhov týkajúcich sa iniciatívy European Open Science Cloud (EOSC), ktorý je otvoreným a dôveryhodným prostredím pre spravovanie výskumných dát. Výzvy s celkovým rozpočtom 65 mil. EUR majú za cieľ konsolidáciu portálu EOSC a podporu multidisciplinárneho výskumu a otvorenej vedy.

 

Cieľom nasledovných dvoch výziev (INFRAEOSC-03-2020 & INFRAEOSC-07-2020) je zvýšiť kapacitu portálu EOSC, doplniť nové funkcie a služby a urobiť ho inkluzívnejším, interoperabilnejším a bezpečnejším. Cieľom je tiež pokryť všetky fázy výskumného cyklu a všetky vedecké komunity, ako aj rozšíriť jeho užívateľskú základňu pre verejný a súkromný sektor. Výzvy ďalej zabezpečia silnú pozíciu EOSC v kontexte podobných iniciatív v iných regiónoch sveta s cieľom posilniť medzinárodnú spoluprácu v oblasti otvorenej vedy.

 

Obe výzvy budú otvorené do 22. apríla 2020.

 

Víťazné návrhy v obidvoch výzvach sa budú musieť stavať na výsledkoch projektov vybraných v rámci predchádzajúcich výziev a zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť EOSC zohľadnením odporúčaní súčasnej riadiacej štruktúry EOSC. Tiež sa očakáva, že víťazné projektové tímy vykonajú analýzu spotreby energie a environmentálneho vplyvu technológií používaných v rámci projektu.

 

Viac informácií: