Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Prehľad financovania EIT pre rok 2020



Správna rada Európskeho inovačného a technologického inštitútu (EIT) dňa 4. decembra 2019 oznámila svoje rozhodnutie týkajúce sa prerozdelenia grantov ôsmim znalostným a inovačným spoločenstvám EIT (Knowledge and Innovation Communities, KICs) v roku 2020. Ku konečnému rozhodnutiu došlo po vyhodnotení stratégií a podnikateľských plánov KICs. Celkový vyčlenený rozpočet 500 mil. EUR pripadne jednotlivým KICs nasledovne:

Okrem rozpočtov pre jednotlivé KICs sa 30 mil. EUR pridelí tiež Regionálnemu inovačnému programu EIT (RIS). V rámci príprav na úlohu EIT v nastávajúcom rámcovom programe Horizont Európa prišlo tiež k rozhodnutiu o zriadení pracovnej skupiny na podporu inovácií a podnikania vo vysokoškolských inštitúciách, zloženej zo zástupcov Európskej komisie (DG EAC), ktorej bude predsedať  člen správnej rady EIT, Patrick Prendergast.

 

Od svojho založenia v roku 2008 EIT vytvoril najväčšiu európsku inovačnú komunitu s viac ako 1 000 partnermi a 50 inovačnými centrami, na základe čoho bolo možné podporiť viac ako 2 000 začínajúcich a rozširujúcich sa podnikov a vytvoriť viac ako 6 100 pracovných miest a viac ako 900 nových produktov a služieb. Zároveň, viac ako 2 200 študentov absolvovalo magisterské a doktorandské programy s označením EIT a podniky podporované EIT doteraz získali externý kapitál vo výške viac ako 1,5 mld. EUR.

 

Viac informácií: