Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Komisia schválila verejnú podporu siedmich členských štátov na celoeurópsky výskumno-inovačný projekt vo všetkých segmentoch hodnotového reťazca batérií



Dňa 9. decembra 2019 Európska komisia povolila, s ohľadom na uplatňovanie pravidiel EÚ v oblasti štátnej pomoci, dôležitý projekt spoločného európskeho záujmu (Important Project of Common European Interest, IPCEI) v oblasti výskumu batérií. Ten bol spoločne oznámený Belgickom, Fínskom, Francúzskom, Nemeckom, Talianskom, Poľskom a Švédskom, s cieľom podporiť výskum a inovácie v oblasti batérií, jednej zo spoločných európskych priorít. V nasledujúcich rokoch poskytne týchto 7 štátov projektu finančné prostriedky vo výške až 3,2 mld. EUR a očakáva, že táto investícia pritiahne ďalších 5 mld. EUR zo súkromných ​​investícií. Ukončenie celého projektu je naplánované na rok 2031 s rôznymi časovými harmonogramami pre každý podprojekt.

 

Tento projekt združí 17 partnerov pochádzajúcich väčšinou z priemyselného sektoru, vrátane malých a stredných podnikov, z ktorých niektoré pôsobia vo viac ako jednom členskom štáte. Daných 17 partnerov nadviaže spoluprácu s viac ako 70 tretími stranami, akými sú napríklad MSP a verejné výskumné organizácie z rôznych častí Európy.

 

V súvislosti s prechodom na klimaticky neutrálnu ekonomiku sa počas nasledujúcich rokov očakáva veľmi rýchly rast dopytu po batériách, a preto progresívne politiky v oblasti výskumu, vývoja a inovácií budú hrať kľúčovú úlohu, s cieľom umožniť Európe a jej členským štátom využiť tento prechod čo najlepšie. IPCEI zameraný na batérie je súčasťou úsilia Európskej komisie dosiahnuť cieľ vedúceho postavenia vo výskume a technológiách batérií na základe vývoja batérií s mimoriadne vysokým výkonom a inteligentnými funkciami. V roku 2017 preto Komisia spoločne so zainteresovanými členskými štátmi a priemyselnými hráčmi spustila platformu Európska batériová aliancia a následne v roku 2018 prijala Strategický akčný plán pre batérie.

 

Samotný projekt IPCEI podporuje vývoj vysoko inovatívnych a trvalo udržateľných technológií pre lítiovo-iónové batérie, ktoré vydržia dlhšie, vyžadujú kratší čas nabíjania a sú bezpečnejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu ako tie, ktoré sú v súčasnosti dostupné. Tento projekt zahŕňa ambiciózne a riskantné výskumné a vývojové činnosti s cieľom dosiahnuť najmodernejšie inovácie v hodnotovom reťazci batérií, a teda od ťažby a spracovania surovín až po recykláciu a opätovné využívanie použitých batérií.

 

Navrhovaný projekt IPCEI bol posúdený Európskou komisiou podľa pravidiel štátnej pomoci EÚ, konkrétne v oznámení Európskej komisie o dôležitých projektoch spoločného európskeho záujmu, ktorá rozhodla, že navrhovaný IPCEI zameraný na batérie spĺňa všetky požadované podmienky stanovené oznámením.

 

Viac informácií: