Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Správa JRC k implementácii Stratégií inteligentnej špecializácie



<img src=/JRC_logo.png style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ />

Spoločné výskumné centrum (JRC) Európskej komisie zverejnilo novú správu pod názvom „Implementing Smart Specialization: An analysis of practices across Europe“. Cieľom správy je preskúmať, ako sú Stratégie inteligentnej špecializácie (S3) uvedené do praxe naprieč regiónmi a členskými štátmi EÚ. Správa vychádza z 35 konkrétnych prípadov a načrtáva tri hlavné typy výziev, ktoré sa politickí zástupcovia snažia riešiť prostredníctvom implementácie S3 stratégií:

  1. zapojenie  zúčastnených strán do nepretržitého dialógu za účelom tvorby inovácií;
  2. vývoj účinných nástrojov inovačnej politiky na podporu štrukturálnej transformácie hospodárstva na regionálnej a / alebo vnútroštátnej úrovni;
  3. snaha o internacionalizáciu regionálneho / národného hospodárstva.

Pridaná hodnota stratégií inteligentnej špecializácie v rozvinutých regiónoch je zrejmá hlavne v posilnení existujúcich inovačných politík a nástrojov. V nerozvinutých regiónoch prispieva implementácia S3 k vykonávaniu nových inovačných politík a nástrojov, ktoré podporujú regionálne a národné hospodárstvo.

 

V správe sa v súvislosti so všetkými identifikovanými kľúčovými výzvami objasňujú úspešné faktory a nástroje, ktoré politickí zástupcovia použili na riadenie politického procesu S3.

 

Súvislosti

Stratégie inteligentnej špecializácie (S3) predstavujú nástroj na uskutočnenie integrovanej, lokálne zameranej hospodárskej transformácie a sú definované ako kľúčový prvok pre inovačné politiky v rámci stratégie Európa 2020. S3 stratégie musia spĺňať a zabezpečiť:

  • sústredenie verejných zdrojov na inovácie a výskum a vývoj smerujúci k inováciám a na rozvojové priority, problémy a potreby založené na znalostnej báze;
  • načrtnúť opatrenia na stimuláciu a motiváciu súkromných investícií do výskumu a vývoja;
  • byť založenými na schopnostiach, zručnostiach a konkurenčných výhodách regiónov a potenciáli pre ich excelentnosť;
  • podporovať komplexné zapojenie zainteresovaných strán a stimulovať verejné inovácie a experimentovanie.

Podstata Stratégií inteligentnej špecializácie (S3), tiež označovaných ako Stratégie výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu (RIS3), sa premieta do miestneho prístupu, ktorý vychádza z aktív a zdrojov dostupných pre regióny a členské štáty, ako aj z ich osobitných sociálno-ekonomických výziev s cieľom identifikovať jedinečné príležitosti pre rozvoj a rast.

 

Viac informácií: