Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európska obranná agentúra zverejňuje kľúčové údaje o výdavkoch na výskum a vývoj v oblasti obrany



Európska obranná agentúra (EDA) zverejnila 16. decembra 2019 praktickú brožúru o údajoch v oblasti európskej obrany za roky 2017 – 2018. Výsledky analýzy ukazujú, že investície v oblasti obrany sa v členských štátoch EDA zvyšujú a výdavky na výskum a technológie v oblasti obrany sa zo škrtov uskutočňovaných v poslednom desaťročí pomaly zotavujú. Podľa publikácie EDA sa v roku 2018 výdavky na obranu a výskum a vývoj druhý rok po sebe zvýšili na 2,1 miliardy EUR. Kým podiel celkových výdavkov určených na výskum a vývoj v oblasti obrany sa zvýšil z 0,8% v roku 2016 na 0,9% v roku 2018, členské štáty nedosahujú kolektívnu referenčnú hodnotu 2%.

Podobný trend je viditeľný aj v prípade európskej obrannej spolupráce v oblasti výskumu a vývoja. Po historickom maxime v roku 2008, keď členské štáty EDA vynaložili 453 miliónov EUR na obranný výskum a technologický rozvoj v rámci európskeho rámca, sa európske výdavky na výskum a vývoj v oblasti európskej obrannej spolupráce znížili o 66% a v roku 2018 dosiahli 153 miliónov EUR.

Percentuálny podiel pridelený spoločnému výskumu a vývoju v oblasti európskej obrany z celkového počtu obranných a obranných technológií klesol paralelne. V roku 2018 členské štáty EDA venovali 7,3% celkových výdavkov na výskum a vývoj na európske projekty v oblasti obrany. Po pridaní finančných prostriedkov v rámci Prípravnej akcie pre obranný výskum (PADR), ktorá v roku 2018 vyčlenila 40 miliónov EUR na európske programy spolupráce v oblasti obrany, by tento podiel dosiahol 9,2%.

Viac informácií: