Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Zápis z podujatia IGLO Open na tému aktuálneho vývoja a prípravy misií v programe Horizon Europe



Dňa 8. januára 2020 sa uskutočnil seminár IGLO Open, na ktorom vystúpil Neville Reeve, vedúci sektora Misie v rámci Generálneho riaditeľstva pre výskum a inovácie (DG RTD) Európskej komisie. Cieľom podujatia bolo predstaviť doterajší vývoj v plánovaní výskumno-inovačných misií, ktoré predstavujú jednu z najdôležitejších noviniek nového rámcového programu EÚ pre výskum a inovácie, Horizon Europe.

Úvodom semináru bola účastníkom pripomenutá štruktúra rámcového programu Horizon Europe, ktorého aktivity sa budú deliť na 3 hlavné piliere. Konkrétne misie budú prioritne spadať do druhého piliera, z ktorého tak budú čerpať aj svoje zdroje (odhaduje sa, že misiám pripadne 10% rozpočtu II. piliera počas prvých 3 rokov trvania programu). Očakávajú sa však aj prídavné zdroje z ostatných dvoch pilierov. V tomto kontexte je však nutné poznamenať, že koncept misií sa nezakladá na výške alokovaného rozpočtu. Misie ako koncept spočívajú predovšetkým v integrácií aktivít a projektov vedúcich k naplneniu vytýčeného, vysoko ambiciózneho cieľa. Ambíciou misií teda nie je jednoduché financovanie projektov, ale vytvorenie vzájomne sa dopĺňajúceho portfólia projektov, schopných naplniť tak dôležitý cieľ, akým sú napríklad čisté oceány a vodné toky, či porazenie rakoviny. Misie sú tak praktickým nástrojom vytvárania synergií nielen medzi jednotlivými časťami rámcového programu, ale aj medzi ním a aktivitami na národnej úrovni, ktoré budú po ich identifikácii označené ako prispievajúce k naplneniu cieľa misie.

Seminár bol zameraný aj na zhodnotenie a objasnenie, prečo je dôležité, aby boli plánované výskumno-inovačné misie zosúladené s potrebami spoločnosti a občanov. Neville Reeve pripomenul, že pre definovanie konkrétnych oblastí misií boli použité expertné správy: (i) Pascal Lamy, Správa nezávislej skupiny na vysokej úrovni o maximalizácii vplyvu výskumných a inovačných programov EÚ (neformálne známa ako Lamyho správa z roku 2017) a (ii) prvá a druhá správa profesorky Mariany Mazzucato (2018, 2019), v rámci ktorej sa odporúčalo spolu navrhovanie cieľov misií s občanmi. Súčasťou každej zadefinovanej oblasti bude výbor misie (tzv. Mission Board), zložený z 15 samostatných expertov vrátane jeho predsedu. Týmto expertom budú vykonávať  poradenskú a podpornú funkciu poradné orgány (tzv. Mission Assemblies), pozostávajúce z expertov v počte 22 až 30 členov. Experti pre oba orgány boli vybraní na základe otvoreného výberového konania so zohľadnením geografickej a rodovej príslušnosti, ako aj expertízu z rôznych sektorov a vedných odborov. Definovaniu 5 oblastí misií predchádzala široká konzultácia aj s verejnosťou – z 25 návrhov boli vybraných 5 ako najrelevantnejších z hľadiska potrieb európskych občanov.

Neville Reeve na záver upresnil časový rámec prípravy budúcich výskumno-inovačných misií:

  • leto 2019 – ustanovenie hlavných oblastí budúcich misií,
  • jeseň-zima 2019/2020 – začiatok procesu identifikácie konkrétnych misií v jednotlivých oblastiach,
  • počas roka 2020 budú prebiehať dialógy s občanmi v rámci väčších podujatí v členských štátoch,
  • v máji 2020 budú známe prvé konkrétne misie v rámci jednotlivých oblastí,
  • po lete 2020 bude zverejnený návrh pracovného programu Horizon Europe, vrátane časti pre misie,
  • príprava misií musí byť ukončená najneskôr do konca roku 2020,
  • rok 2021 bude začiatkom rámcového programu Horizon Europe.

Celkový rozpočet programu Horizon Europe navrhnutý Európskou komisiou je 100 mld. EUR, podlieha však schváleniu v rámci negociácií o Viacročnom finančnom rámci EÚ na roky 2021-2017.

Bližšie informácie k misiám a programu Horizon Europe všeobecne sú k dispozícií v sekcii Horizon Europe na našej stránke tu.

Viac informácií: