Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Tlačová správa: predstavenie potenciálu slovenského vesmírneho sektora v Bruseli



Dynamiku rozvoja vesmírneho sektora na Slovensku potvrdilo podujatie s názvom Slovak Space in Brussels, ktoré sa v hlavnom meste Belgicka a EÚ konalo 20. januára 2020. Zorganizovala ho Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli (SLORD) v úzkej spolupráci s agentúrou SARIO a Veľvyslanectvom SR v Bruseli.

Cieľom podujatia bolo predstaviť medzinárodnému odbornému publiku stav a potenciál rozvoja vesmírneho priemyslu na Slovensku. Výstižne ho charakterizuje motto prezentácie, s ktorou na podujatí vystúpil odborník SARIO na vesmírny priemysel a člen Komisie pre vesmírne aktivity SR Michal Brichta: „New space for new business“. Konštatoval, že Slovensko nie je vo vesmíre novým hráčom a pripomenul doterajšie úspechy v oblasti kozmonautiky, vesmírneho výskumu a priemyslu. SR sa blíži k rázcestiu, ktoré predstavuje blížiaci sa koniec programu PECS/ESA vo februári 2021. Dovtedy SR musí prijať rozhodnutie o ďalšom smerovaní a postoji vo vzťahu k ESA. Michal Brichta sa v prezentácii zameral na priemyselné aspekty vesmírneho priemyslu. Informoval, že vo vesmírnom priemysle na Slovensku pôsobí dvadsiatka firiem. Na toto odvetvie je nepriamo naviazaná ďalšia štyridsiatka firiem. Sektor zamestnáva viac ako 500 pracovníkov. Hlavnou oblasťou pôsobenia slovenských firiem je pozorovanie Zeme na rôzne účely, technika letu vo vesmíre, výroba komponentov umelých vesmírnych telies, ako aj nosných zariadení. Prednosťou SR v oblasti vesmírneho priemyslu je silné zázemie v oblasti IT. To vytvára predpoklady na úspešný vývoj aplikácií využiteľných vo vesmíre. Michal Brichta informoval o najbližších väčších prezentáciách slovenského vesmírneho priemyslu: Slovak Day na podujatí ILA v Berlíne sa uskutoční 13. mája 2020 a Slovak Space Tech Days v Bratislave tento rok začnú 16. júna 2020.

Dynamiku a potenciál rozvoja vesmírneho priemyslu na Slovensku potvrdila prezentácia Matúša Bakoňa zo spoločnosti insar.sk (monitorovanie deformačných procesov povrchu Zeme za pomoci špeciálneho radaru za účelom prevencie a bezpečnosti infraštruktúr ako diaľnice, mosty, priehrady a pod), ktorá minulý rok pre Slovensko získala historicky prvé ocenenie v prestížnej európskych súťaži Copernicus Masters.

Jakub Kapuš zo spoločnosti Spacemanic (výroba tzv. cube satelitov) publiku predstavil medzinárodne úspešný príbeh satelitu skCUBE, ktorý svetu priniesol množstvo zaujímavých inovácií (softvérové riešenia, stabilizácia na orbite atď). Jakub Kapuš je zároveň spoluzakladateľom Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity SOSA. K jej hlavným cieľom patrí popularizácia, vzdelávanie, podpora vývoja technológií a spolupráca s  ESA (European Space Agency). Spacemanic ponúka výrobu satelitov od 300.000 EUR. Momentálne pracuje na štyroch projektoch. Jakub Kapuš na záver svojho vystúpenia zdôraznil, že vesmírne aktivity sa vďaka prístupnosti technológií postupne demokratizujú. Tento trend jednoducho a výstižne vyjadruje nový termín „new space“. Nastáva čas malých krajín, ktoré doposiaľ pôsobili ako subdodávatelia veľkých krajín. Ich hlavnou komparatívnou výhodou je flexibilita a rýchla prispôsobivosť meniacim sa trendom. Slovensko musí byť pripravené zaistiť si v novom vesmíre svoje miesto. Je to úlohou firiem, no i štátu a podpory z jeho strany. Podobne ako v iných európskych krajinách musí byť prioritne zameraná na oblasť vzdelávania, vedy, výskumu a inovácií.

Čestným hosťom podujatia bol Hans Bracquené, predseda Európskeho združenia malých a strených podnikov pôsobiacich vo vesmírnom priemysle SME4SPACE. Združenie zastupuje záujmy podnikov a ich asociácií v rámci európskych rokovaní. Je dôležitým aktérom harmonizácie a implementácie európskych pravidiel v oblasti vesmírneho priemyslu. Slovenské subjekty zatiaľ v SME4SPACE nie sú zastúpené, na rozdiel od aktérov z okolitých krajín ako CSA, Hunspace či spacepl. 

Na podujatí sa zúčastnilo približne tridsať zástupcov medzinárodných a európskych inštitúcií, súkromných spoločností, zastupiteľských úradov a priemyselných asociácií z rôznych štátov Európy. Medzi účastníkmi bol aj Marc Serres, riaditeľ Luxemburskej vesmírnej agentúry LSA, s ktorou Veľvyslanectvo SR v Bruseli nadviazalo v priebehu minulého roka spoluprácu. Pozvanie prijal aj generálny riaditeľ belgickej spoločnosti s medzinárodnou pôsobnosťou EUROSENSE André Jadot. Informoval o aktivitách bratislavskej pobočky firmy a jej plánoch. V tejto súvislosti vyjadril spokojnosť s možnosťami, ktoré zahraničným podnikateľom a investorom ponúka Slovensko.  

Podujatie Slovak Space in Brussels sa uskutočnilo v predvečer Európskej vesmírnej konferencie, ktorej 12. ročník sa v dňoch 21. a 22. januára 2020 konal v Bruseli. Akcia sa konala pod značkou Good Idea Slovakia. Organizáciu za Veľvyslanectvo SR v Bruseli zabezpečoval ekonomický diplomat Andrej Michalec, ktorý veľvyslanectvo na podujatí aj zastupoval.