Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

JPI HDHL zverejnila výzvu na prevenciu nezdravého nárastu hmotnosti a obezity v kritických fázach života (PREPHOBES)



Spoločná výskumná programová iniciatíva Zdravým stravovaním za zdravý život (JPI HDHL) čoskoro vyhlási výzvu „Prevencia nezdravého nárastu hmotnosti a obezity v rozhodujúcich fázach života (PREPHOBES)“. Zámerom tejto novej spoločnej nadnárodnej výzvy je financovať špecializované nadnárodné výskumné konzorciá s cieľom poskytnúť informácie o inovačných stratégiách na prevenciu alebo zníženie nadváhy a obezity u definovaných cieľových skupín obyvateľstva na základe určitých životných etáp.

 

Na tejto výzve sa zúčastní celkom 11 agentúr na financovanie výskumu z 10 krajín. Otvorenie výzvy je v súčasnosti naplánované na 27. januára 2020. Výzva využíva dvojfázový postup hodnotenia. Termín na predkladanie predbežných návrhov projektov je 3. apríl 2020 a úplných návrhov ku dňu 10. júla 2020. Očakávaný štart úspešných návrhov je v prvom štvrťroku 2021. Ďalšie podrobnosti budú k dispozícii po otvorení výzvy.

 

Podmienky

Financované budú konzorciá zložené z minimálne 3 a max. 6 partnerov z najmenej 3 rôznych krajín oprávnených získavať podporu od organizácií, ktoré sa zúčastňujú na financovaní. V jednom konzorciu nebudú prijatí viac ako 2 oprávnení partneri z tej istej krajiny.

 

Na projektoch sa môžu zúčastňovať aj ďalší partneri označovaní ako spolupracovníci, ak jasne preukážu svoju pridanú hodnotu a sú schopní zabezpečiť si vlastné financovanie. Spolupracovníci môžu byť napr. výskumní pracovníci alebo zainteresované strany z krajín, ktoré sa nezúčastňujú na tejto výzve.

 

JPI HDHL sa zameriava na zosúladenie národných stratégií výskumu, vývoja a inovácií a na financovanie nového výskumu s cieľom uľahčiť porozumenie vzťahom medzi stravou, fyzickou aktivitou a zdravím. V rámci iniciatívy  JPI HDHL spolupracuje 26 krajín, s cieľom zosúladiť tvorbu výskumných programov a financovanie nových typov výskumu v oblasti jedla, výživy, zdravia a fyzickej aktivity slúžiacej na prevenciu alebo minimalizovanie chronických chorôb spojených so stravovacími návykmi.

 

Viac informácií: