Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Orientačný dokument k prvému Strategickému plánu pre program Horizon Europe



Európska komisia nedávno zverejnila Orientačný dokument pod názvom „Smerom k prvému Strategickému plánu pre Horizon Europe“, v ktorom sú zhrnuté výsledky procesu spoluvytvárania prvého Strategického plánu, ktorý je implementačným aktom pre nadchádzajúci rámcový program EÚ pre výskum a inovácie, Horizon Europe.

Keďže už existuje široká politická zhoda o ďalšom rámcovom programe, Európska komisia začala prípravy na implementáciu programu Horizon Europe, vrátane procesu strategického plánovania. Výsledok tohto procesu bude pretavený do viacročného Strategického plánu (2021 – 2024) slúžiaceho na prípravu obsahu pracovných programov a výziev na predkladanie návrhov pre obdobie prvých štyroch rokov trvania programu Horizon Europe (2021 – 2027).

Proces strategického plánovania zahŕňa proces tzv. spoluvytvárania, ktorý sa uskutočnil v priebehu leta a jesene roku 2019. Príspevky sa zbierali prostredníctvom online verejných konzultácií a detailných diskusií na Európskych dňoch výskumu a inovácií (EU R&I Days), ktoré sa konali v termíne od 24. do 26. septembra 2019 v Bruseli.

Súčasný dokument, ktorý uverejňuje Komisia, nie je samotným Strategickým plánom ani jeho návrhom, ale poskytuje pevný základ pre prvý Strategický plán a prvé pracovné programy programu Horizon Europe.

Orientačný dokument si môžete stiahnuť tu.