Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Aktualizácia informácií k Brexitu a jeho vplyvu na spoluprácu v oblasti výskumu, vývoja a inovácií



Na základe schválenia zákonu o dohode na vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ (Brexit), oboma komorami parlamentu Spojeného kráľovstva z dňa 22. januára 2020, zverejnila kancelária Spojeného kráľovstva pre výskum, vývoj a inovácie (UK Research Office – UKRO) aktualizovaný dokument s informáciami týkajúcimi sa britskej účasti v programe Horizont 2020 a ďalších schém financovania EÚ.

 

Dohoda o Brexite znamená, že Spojené kráľovstvo sa bude aj naďalej zúčastňovať všetkých programov EÚ financovaných z viacročného finančného rámca na roky 2014-2020 až do ich ukončenia. Subjekty zo Spojeného kráľovstva sa môžu aj naďalej zúčastňovať týchto programov a získavať finančné prostriedky z grantov EÚ na celú dobu trvania jednotlivých projektov, vrátane projektov s predpokladanou dobou ukončenia po roku 2020.

 

Dokument obsahuje odkazy na oficiálne zdroje a informácie týkajúce sa britských žiadateľov o čerpanie financií z programu Horizon 2020, pričom britská vláda garantuje financovanie projektov po celú dobu ich trvania.

 

K ratifikácii dohody o Brexite je ešte potrebný súhlas Európskeho parlamentu, ktorý bude o dohode hlasovať na plenárnom zasadnutí dňa 29. januára 2020. Posledným krokom v procese ratifikácie dohody je hlasovanie Rady EÚ.

 

Komisia uverejnila aj prezentáciu na tému budúcich vzťahoch EÚ a UK: „Účasť Spojeného kráľovstva na programoch Únie“. Prezentácia je k dispozícii tu.

 

Dokument kancelárie UKRO je k dispozícii tu.

 

Viac informácií: