Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Správa JRC: Slabé signály vo vede a technológiách 2019



<img src=/JRC_logo.png style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ />

 

Spoločné výskumné centrum Európskej komisie (JRC) publikovalo správu o slabých signáloch vo vede a technológiách 2019 pod názvom „Weak signals in science and technologies 2019 – Analysis and recommendations“. Slabé signály predstavujú signály o vznikajúcich technológiách vo veľmi ranom štádiu vývoja, ktoré majú potenciál ovplyvniť našu budúcnosť. 

 

Zo správy vyplýva, že Európa by mala posilniť výskum v oblasti jednej štvrtiny týchto vznikajúcich technológií. Zároveň u jednej štvrtiny z 264 analyzovaných počiatočných technológií nie sú vyvíjané európske aktivity v oblasti výskumu, vývoja a inovácií postačujúce. Európa zaostáva za Čínou, USA a Japonskom a pri 98 technológiách hrozí Európe v budúcnosti závislosť na iných kontinentoch.

 

Správa nadväzuje na prvotnú správu JRC, o ktorej sa dočítate tu. Táto nadväzujúca správa analyzuje výsledky získané v prvej štúdii, v podobe identifikovaných signálov, a určuje dôležité oblasti záujmu pre politických predstaviteľov, výskumnú komunitu a iných zainteresovaných aktérov.

 

Kompletnú správu JRC je možné nájsť tu.

 

Viac informácií: