Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Otvorená mimoriadna výzva v H2020 na boj proti koronavíru



Európska komisia vyhlásila v súvislosti s prepuknutím koronavíru špeciálnu výzvu v rámci pracovného programu pre Zdravie, demografické zmeny a kvalitu života v Horizonte 2020.

 

Očakáva sa, že návrhy predložené v rámci špeciálnej výzvy rozšíria znalosti o 2019-nCoV a jeho vplyve na infikované osoby s cieľom prispieť k efektívnemu riadeniu pacientov a/alebo pripravenosti a reakcii na verejné zdravie. Návrhy musia byť včasné a priniesť rýchle výsledky, na základe ktorých bude možné stanoviť ďalšie opatrenia. V záujme väčšieho dopadu sa môžu návrhy opierať aj o výsledky alebo výskumné poznatky z predchádzajúceho alebo prebiehajúceho výskumu.

 

Vzhľadom na to, že ide o novo identifikovaný vírus, rozsah výzvy je pomerne široký a môže zahŕňať témy ako:

  • Vývoj liečiv vrátane monoklonálnych protilátok. Ak je to relevantné, musí sa predložiť dôkaz o regulačných a etických schváleniach skúšaných výrobkov zahrnutých do štúdie (štúdií).
  • Vývoj diagnostiských nástrojov v miestach kontaktu s pacientom a zabezpečenie rýchleho diagnostikovania na základe existujúcich technológií
  • Klinické a epidemiologické štúdie s cieľom poskytnúť údaje o epidemiologických charakteristikách, ako je vírusový genotyp a patogenita; klinické informácie o citlivosti hostiteľa a imunitných reakciách hostiteľa; rizikové faktory závažného ochorenia; trasy prenosu a ich relatívny význam;atď.
  • Výskum v oblasti sociálnych vied s cieľom poskytnúť naliehavo potrebné odpovede na sociálnu dynamiku prepuknutia choroby a súvisiacu reakciu na verejné zdravie.

Celkový rozpočet pre výzvu je 10 mil. EUR. Na jeden návrh EK predpokladá vyčleniť približne 2-3 mil. EUR, čo však nevylučuje predkladanie a výber návrhov požadujúcich aj vyšší rozpočet v opodstatených prípadoch. Výdavky môžu byť kryté od dátumu predloženia návrhu, ale na vlastné riziko žiadateľa. Návrhy môžu byť stručné a mali by sa zameriavať na základné a hlavné informácie, ktoré uľahčia a zrýchlia hodnotenie.

 

Projekty budú hodnotené v troch hlavných kategóriách (excelencia, dopad a implementácia) tak, ako tomu je aj v iných výzvach v H2020. V tejto výzve však pôjde o urýchlený proces a projekty získajú financovanie už za dva mesiace od uzatvorenia výzvy. 

 

Deadline pre podanie návrhu je do 12. februára 2020 do 12:00.

Viac informácií získate na Fundung & Tenders potáli.

 

Finančné prostriedky na túto výzvu sa čerpajú z rozpočtovej položky „Mobilizácia výskumných fondov v prípade mimoriadnych udalostí v oblasti zdravia“ v pracovnom programe SC1 H2020, v ktorom sa predpokladá, že „v prípade ohrozenia verejného zdravia sa výskumné granty môžu udeľovať v súlade s osobitnými ustanoveniami, ktoré umožňujú udeľovanie grantov bez výzvy na predloženie návrhov vo výnimočných a náležite odôvodnených núdzových situáciách.“ Granty navyše podliehajú ustanoveniam o rýchlom zdieľaní údajov, aby sa zabezpečilo, že výsledky výskumu okamžite informujú o reakcii na verejné zdravie.