Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európska komisia spustila verejné konzultácie k Akčnému plánu v boji proti rakovine



<img src=/Cancer_Plan.jpg alt=“Cancer Plan “ title=“Cancer Plan “ style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ />

 

Na svetový deň rakoviny, dňa 4. februára 2020, spustila Európska komisia verejnú konzultáciu k Európskemu akčnému plánu v boji proti rakovine. Konzultácie pomôžu vytvoriť konkrétny plán pre boj s rakovinou, ktorý bude zodpovedať potrebám EÚ občanov, identifikovať kľúčové oblasti a preskúmať budúce kroky.

 

Rakovina v súčasnosti predstavuje štvrtinu všetkých úmrtí a je čoraz väčšou príčinou úmrtí ľudí vo veku 45 – 64 rokov v rastúcom počte krajín EÚ. Je pravdepodobné, že rakovina zostane jedným z najväčších príčin úmrtia v Európe aj v najbližších rokoch. Celosvetové výskumné snahy v boji proti rakovine začali v 70. rokoch 20 storočia so snahou zmierniť symptómy choroby a zmeniť ju zo smrteľnej na chronickú.

 

Aj napriek mnohým investíciám a výskumu je každý rok len v Európskej únií diagnostikovaná rakovina 3,5 milióna ľuďom. Ide o závažný zdravotný problém, ktorý má/resp. bude mať priamy vplyv na 40% obyvateľstva EÚ s vysokým dopadom aj na európske zdravotnícke systémy a ekonomiku. Keďže až 40% prípadov rakoviny sa pripisuje príčinám, ktorým sa dá predísť, je tu veľký priestor včasné kroky a prevenciu, ktorá napomôže znížiť počet onkologických pacientov. Aj z tohto dôvodu, predstavila prezidentka EK Ursula von der Leyen spoločne s eurokomisárkou pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakides európsky plán na zmiernenie utrpenia spôsobeného chorobou a podporí členské štáty pri zlepšovaní prevencie, včasnej diagnostiky, kontroly a zdravotnej starostlivosti o pacientov s rakovinou.

 

V deň spustenia verejných konzultácií sa zároveň konalo aj podujatie “Európsky plán na boj s rakovinou“, na ktorom prezidentka EK von der Leyen uviedla: „Každý má priateľa, kolegu alebo príbuzného, ​​ktorý tým prešiel. Každý zažil rovnaký pocit smútku a bezmocnosti. Ale môžeme urobiť niečo – jednotlivo a kolektívne. Na úrovni členských štátov a prostredníctvom EÚ. …nezačíname od nuly, ale môžeme urobiť oveľa viac, ako v súčasnosti. Dnes, na Svetový deň rakoviny, začíname spoločnú cestu, ktorá povedie k akčnému plánu boja proti rakovine v Európe.“

 

Na úrovni Európskeho parlamentu je tiež skupina poslancov, ktorí spoločne vytvorili skupinu MAC (Members of the EP againts cancer), ktorej cieľom je upozorňovať na dôsledky rakoviny, konkrétne kroky, ktoré by mala EÚ prijať v boji proti rakovine a tiež na udržanie rakoviny, ako jednej z hlavných politík priorít EÚ. Hlavným cieľom skupiny europoslancov je na legislatívnej úrovni:

 

  • Riešiť meniteľné rizikové faktory na individuálnej aj komunitnej úrovni
  • Podporovať prístup ku kvalitnému skríningu rakoviny a skorej detekcie
  • Prijať opatrenia zamerané na zníženie škodlivých následkov spojených s prácou alebo životným prostredím

 

Plán boja proti rakovine v Európe, ktorý bude predložený do konca tohto roka, navrhne opatrenia v každej kľúčovej fáze choroby:

 

  • Preventívne opatrenia: Prevencia je najjednoduchším a najúčinnejším spôsobom, ako znížiť riziko rakoviny. Medzi preventívne opatrenia by mohol patriť lepší prístup k zdravej strave, očkovaniu, tiež zníženie rizika vystavovania sa chemikáliám, zníženie environmentálnych rizikových faktorov, a tiež výskum v oblasti rakoviny a zvyšovanie povedomia o príčinách.
  • Včasná detekcia a diagnostika: Opatrenia na zvýšenie šance na prekonanie rakoviny prostredníctvom včasnej diagnostiky by mohli zahŕňať najmä prístup väčšej časti cieľovej populácie na skríning rakoviny; zvýšené využívanie digitálnych riešení a technická podpora členským štátom.
  • Liečba a starostlivosť: Opatrenia na zlepšenie výsledkov liečby a liečby rakoviny by mohli zahŕňať zlepšenie prístupu k vysokokvalitnej liečbe a zavádzanie nových terapií; opatrenia na zabezpečenie dostupnosti a cenovej dostupnosti základných liekov; inovácie a výskum.
  • Kvalita života: Opatrenia na zabezpečenie najlepšej možnej kvality života pacientov s rakovinou, pozostalých a opatrovateľov by mohli zahŕňať opatrenia na zlepšenie profesionálnej reintegrácie; predchádzať diskriminácii; poskytovanie paliatívnej starostlivosti a odovzdávanie najlepších postupov.

 

Cieľ poraziť rakovinu alebo aspoň značne zmierniť jej dopad si dala Európska únia aj v rámci nadchádzajúceho programu Horizon Europe. Jedna z piatich misií, ktoré sú novou súčasťou rámcového programu je aj oblasť rakoviny a boja proti nej. V rámci tejto misie bude určený rozpočet na výskum a inovácie, ktorým bude možné zlepšiť liečbu rakoviny a zvrátiť negatívne trendy. Konkrétnejšími cieľmi  je dosiahnuť lepšiu a včasnú diagnostiku, menej utrpenia pre onkologických pacientov a lepšiu kvalitu života po liečbe.

 

VEREJNÉ KONZULTÁCIE K AKČNÉMU PLÁNU

Cieľom verejnej konzultácie je umožniť občanom EÚ a zúčastneným stranám prispievať a vyjadriť svoj názor na najlepšie spôsoby riešenia tohto problému. Výsledky konzultácií sa premietnu do prehľadu európskeho plánu boja proti rakovine a pomôžu určiť oblasti a rozsah budúcich opatrení. Konzultácia bude trvať dvanásť týždňov. V najbližšom období až do júla tohto roku , bude EK spoločne s členskými štátmi diskutovať konkrétne prvky plánu, ako aj cielené konzultácie so zúčastnenými stranami. Plán boja proti rakovine v Európe bude predstavený do konca tohto roka.

 

Viac informácií:

 

Zdroj: TS, Európska Komisia; MAC Elections Manifesto