Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Shift2Rail, Shift2Green – príspevok partnerstva do cieľov klimatickej dohody



Dňa 4.2. 2020 sa v rámci 11. Európskeho inovačného samitu konalo podujatie „SHIFT2RAIL, SHIFT2GREEN“, ktoré bolo venované programu Shift2Rail a jeho riešeniam prispievajúcim k cieľom Európskej klimatickej dohody (Green deal).

 

Cieľom podujatia bolo otvoriť diskusiu o úlohe železničnej dopravy v napĺňaní cieľov stanovených v Európskej klimatickej dohode. Práve železničná doprava je v porovnaní s automobilovou či leteckou dopravou ohľaduplnejšia k životnému prostrediu vzhľadom na výrazne nižšiu spotrebu energie a menším emisiám škodlivých látok a CO2. Železničná doprava zároveň ponúka integrované a ucelené riešenia a zvyšuje ambície železničného systému založeného na obehovom hospodárstve.

 

Na konferencii diskutovali účastníci o  spoločnej vízií Európskeho poradného výboru pre výskum železničnej dopravy (ERRAC) na obdobie do roku 2030 a 2050, inováciách a výhodách, ktoré priniesol spoločný podnik Shift2Rail a o potrebe vytvorenia nového inštitucionalizovaného partnerstva Horizon Europe Rail, ktoré sa bude venovať úlohám, ktoré sú v agende Klimatickej dohody.  Železničné systémy by mali navyše poskytovať svojim klientom, cestujúcim a nákladnej doprave služby odolné voči klíme prostredníctvom vízie „cenovo dostupná mobilita pre všetkých, kdekoľvek“.

 

V rámci novo-navrhovaného verejno-súkromného partnerstva Horizon Europe Rail povedie železničný sektor prechod k integrovanej, digitálnej, autonómnej a trvalo udržateľnej (dekarbonizovanej, nákladovo efektívnej, energeticky efektívnej) mobilite v Európe. Podľa slov rečníkov je pre partnerstvo záväzok naplniť očakávania občanov krajín EÚ, nie len v otázkach mobility ale aj podpory pre hospodárstvo. Tieto ciele budú dosiahnuté pomocou spomínanej dekarbonizácie, digitalizácie a automatizácie železničnej dopravy (prostredníctvom využívania umelej inteligencie, kvantových výpočtov a robotiky, digitálnych kokpitov a riadiacich centier). Okrem iného bude tiež nevyhnutné vytvoriť „ekosystém“ udržateľnej dopravy a partnerstiev medzi jednotlivými subjektami, ako sú mestá, regióny ekonomické centrá a podobne.

 

V rámci podujatia sa spomínali aj výzvy v rámci projektu Horizon 2020 (pohonné jednotky na stlačený vodík, digitalizácia kokpitov), ktoré sa otvorili pre uchádzačov dňa 7.1.2020 s dátumom uzávierky na podanie návrhu do 21.apríla 2020. Všetky otvorené výzvy nájdete na Funding&Tenders portáli.  Odpovede na najčastejšie kladené otázky k výzvam v poslednom roku H2020 nájdete tu.

 

 Shift2Rail

Shift2Rail je jedno z verejno-súkromných partnerstiev, ktoré bolo spustené na základe čl. 187 Zmluvy o fungovaní Európskej únie (TFEU). Ide o prvú európsku železničnú iniciatívu zameranú na výskum a inovácie a na trhové riešenia pre železničné výrobky. Shift2Rail podporuje konkurencieschopnosť európskeho železničného priemyslu a zodpovedá meniacim sa dopravným potrebám EÚ. V rámci výskumu a inovácií uskutočňovaných v rámci tejto iniciatívy sa vyvíja technológia potrebná na dokončenie jednotného európskeho železničného priestoru (Single European Railway Area – SERA).

 

Ďalšie informácie:

ERRAC

FCH JU

UNIFE