Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Cancerchallenge.eu – výzva na hľadanie riešení v boji proti rakovine



Dňa 4. februára 2020, na Svetový deň boja proti rakovine, bola spustená nová národná výzva, ktorej cieľom je prispieť v hľadaní riešení v boji proti rakovine. Cieľom výzvy je získať nápady a návrhy na zlepšenie prevencie a liečby rakoviny, ako aj života s rakovinou a po nej.

 

Hlavným organizátorom výzvy, ktorej výhercovia získajú po vyhodnotení finančnú odmenu, je Helsinská univerzita, no do výzvy sa môžu zapojiť všetci občania či organizácie pôsobiace aj v iných krajinách.  

 

Aj táto iniciatíva prispeje k zbieraniu nápadov, ktoré môžu doplniť priame kroky Európskej komisie a členských štátov v rámci programu Horizon Europe a misie pre oblasť rakoviny. Zapojenie čo najvyššieho počtu zainteresovaných strán a občanov prinesie viac informácií a v konečnom dôsledku bude mať väčší dopad na nové prístupy a riešenia v diagnostike, prevencii a tiež liečbe rakoviny. Fínsko je tak jedna z prvých krajín EÚ, ktorá vytvára priame nástroje na zapájanie občanov do tvorby misií v Horizon Europe.

 

CANCER CHALLENGE

 

Návrhy podané v rámci výzvy cancerchallenge.eu môžu ponúkať:

  • riešenia každodenného problému pacientov s rakovinou
  • návrhy na prevenciu
  • východisko pre výskumný projekt
  • víziu do budúcnosti, ako riešiť komplexné problémy súvisiace s rakovinou
  • postreh, skúsenosť či výzvu, ktorej ste aj Vy sami čelili v boji proti rakovinealebo niekto vo Vašom okolí.

 

Do výzvy sa môžu zapájať tak jednotlivci, ako aj organizácie. Užší výber návrhov bude predložený porote zloženej z pacientov a expertov, z ktorých najlepšie nápady budú ocenené v pondelok 16. marca 2020. Detailnejšie informácie k pravidlám účasti nájdete tu.

 

Výhercovia za svoje návrhy získajú finančnú odmenu až do výšky 5 000 EUR. Úspešné návrhy budú následne použité pri plánovaní misie Európskej únie v oblasti rakoviny.

 

Uzávierka na podanie návrhov je do 23. februára.

 

Viac informácií…