Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Súťaž Európske hlavné mesto inovácií 2020 je otvorená



<img src=/i-capital-poster.png style=“display: block; margin-left: auto; margin-right: auto;“ />

Mestá, ktoré vynikajú pri zavádzaní inovácií na zjednodušenie služieb, ktoré sú poskytované občanom, majú opäť príležitosť získať cenu Európskeho hlavného mesta inovácií. Komisárka EÚ pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež, Mariya Gabriel, vyhlásila už šiesty ročník súťaže na rok 2020 počas Startup Youth InnoCamp v rumunskom meste Cluj-Napoca.

 

Táto cena, známa aj ako iCapital, je financovaná z programu Horizont 2020. Oceňuje európske mestá, ktoré vyvíjajú inovačné ekosystémy, za pomoci ktorých riešia súčasné verejné výzvy a zlepšujú životy svojich občanov.

 

Ocenenie získa celkovo 6 európskych miest. Víťaz prvej ceny sa pripojí ku komunite predchádzajúcich európskych hlavných miest inovácií – Barcelona, Amsterdam, Paríž, Atény a Nantes. Víťaz získa finančnú podporu 1 milión EUR, aby zabezpečilo šírenie a multiplikovanie svojich najlepších inovačných postupov. V rámci rozšírenia inovačných ekosystémov v celej Európe sa v súťaži odmeňuje aj prvých päť finalistov, z ktorých každý dostane 100.000 EUR, aby podporili svoje inovačné aktivity a posilnili svoju kapacitu na prepojenie občanov, verejného sektora, akademickej obce a podnikov s cieľom poskytovať spoločenské výhody pre ich komunity.

 

Súťaž je otvorená pre mestá s minimálnym počtom 100.000 obyvateľov z členských štátov EÚ a krajín pridružených k programu Horizont 2020. Porota nezávislých odborníkov vyhodnotí, ako kandidátske mestá posúvajú hranice inovácií, a to podľa nasledujúcich kritérií:

  • Experimentovanie testovaním a propagáciou inovatívnych riešení v rámci spoločenských výziev;
  • Zapojenie občanov do všetkých oblastí inovácií, od navrhovania politík až po každodennú implementáciu a používanie;
  • Rozširovanie inovačných kapacít tým, že sa stane vyhľadávanou destináciou potenciálnych podnikateľov a vzorom pre ďalšie mestá;
  • Posilnenie postavenia občanov pomocou hmatateľných a merateľných výsledkov inovácií.

 

Možnosť zaslať prihlášku je do 23. júna 2020 (17:00 SEČ). Víťaz a ďalších päť finalistov bude vyhlásených počas Európskych dní výskumu a inovácií (R&I Days 2020) v termíne od 22. do 24. septembra 2020 v Bruseli.

 

Krátky prehľad o súťaži je možné nájsť na tomto odkaze.

 

Viac informácií: