Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

SFIC prijalo vstupný dokument o vedeckej diplomacii



Strategické fórum pre medzinárodnú vedecko-technickú spoluprácu (Strategic Forum for International S&T Cooperation, SFIC) prijalo na svojom poslednom zasadnutí, dňa 2. marca 2020, vstupný dokument (Input Document) o vedeckej diplomacii pod názvom „Posilnenie vplyvu vedeckej diplomacie na úrovni EÚ a členských štátov prostredníctvom cielenej podpory a lepšej koordinácie“, ktorý vypracovala pracovná skupina SFIC pre vedeckú diplomaciu.

 

Dokument v úvode načrtáva dôvody, prečo je potrebné zaoberať sa vedeckou diplomaciou. SFIC tvrdí, že členské štáty EÚ majú veľký kapitál získaný na základe skúseností z vedeckej diplomacie, z ktorých by mohli čerpať – zároveň by však bol takýto prístup roztrieštený a chýbal by mu ucelený model, ktorý mohol byť využitý ako know-how pre Európu. Okrem toho autori tvrdia, že vedecká diplomacia sa často nevyužíva na všetkých úrovniach riadenia, a to predovšetkým na nadnárodných úrovniach.

 

Následne sú v dokumente navrhnuté niektoré z kľúčových činností na podporu zavádzania postupov a stratégií vedeckej diplomacie, ako napríklad začlenenie vedeckej diplomacie do novej stratégie EÚ pre medzinárodnú spoluprácu v oblasti vedy, techniky a inovácií alebo rozvoj celkového plánu vedeckej diplomacie zahŕňajúci aj Európsku komisiu, Európsku službu pre vonkajšiu činnosť (EEAS) a členské štáty.

 

V súvislosti s programom Horizon Europe sa v dokumente navrhuje zvážiť zavedenie strategickejších a operatívnejších opatrení a činností, napríklad pre povzbudenie budúcich výskumno-inovačných misií a partnerstiev k rozvíjaniu stratégií medzinárodnej spolupráce a aktivít v oblasti trvalo udržateľného rozvoja.

 

Celý dokument nájdete na tomto odkaze.