Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Dlhodobý výskumný plán Battery 2030+: Vývoj udržateľných batérií budúcnosti



Rozsiahla výskumná iniciatíva Battery 2030+ uverejnila svoj dlhodobý výskumný plán. Dokument obsahuje odporúčané akcie a stanovuje potreby, výskumné témy a vedecký prístup na vývoj udržateľných, vysokovýkonných a bezpečných batérií, ktoré sú nevyhnutné pre budúcu uhlíkovo neutrálnu spoločnosť.

 

Tento plán, ktorý obsahuje tri výskumné témy a šesť výskumných oblastí, je novým míľnikom pri implementácii rozsiahlej a dlhodobej výskumnej iniciatívy o budúcich batériových technológiách, ohlásenej Komisiou prostredníctvom Strategického akčného plánu EÚ pre batérie.

 

Tromi hlavnými výskumnými témami sú:

Plán výskumu bol vypracovaný prostredníctvom celoeurópskeho konzultačného procesu. Dokument identifikuje hlavné smery výskumu, ktoré môžu radikálne urýchliť vývoj novej generácie batérií na základe chemicky neutrálneho prístupu, ktorý bol jadrom manifestu Battery 2030+ uverejneného pred rokom. Chemicky neutrálny prístup zabezpečí, že EÚ dosiahne svoje záväzky dohodnuté v SET pláne (Strategic Energy Technology Plan). Podporuje tiež výskumné úsilie zaviesť výrobu európskych batériových článkov.

 

Prvé výskumné projekty zamerané na priority programu Battery 2030+ sa plánujú začať neskôr v roku 2020 s podporou programu Horizont 2020.

 

Viac informácií: