Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Výročná správa vlajkovej iniciatívy EÚ Graphene Flagship za rok 2019



 

Celoeurópska vlajková iniciatíva Európskej únie v oblasti grafénu, Graphene Flagship, zverejnila výročnú správu, v ktorej sú zhrnuté hlavné úspechy a kľúčové výsledky jej činnosti dosiahnuté v závislosti od konkrétnej vedeckej oblasti za rok 2019. Graphene Flagship je iniciatívou, ktorá koordinuje spoločnú prácu 150 partnerských organizácií, 82 asociovaných členov a 26 partnerských projektov v 21 krajinách naprieč Európou. Iniciatíva zrýchľuje proces vývoja technológií založených na graféne v rôznych sférach ich aplikácie.

 

Správa zahrňuje príklady úspechov viacerých oblastí pôsobenia iniciatívy Graphene Flagship – od základných štúdií a elektroniky po aplikácie v energetike a zdravotníctve.

 

Dňa 1. apríla 2020 vstúpila vlajková iniciatíva Graphene Flagship do ďalšej fázy projektu, ktorá bude trvať tri roky a zameria sa na postup smerom k vyšším úrovniam technologickej pripravenosti, pričom približne tretina rozpočtu iniciatívy bude investovaná na podporu „Spearhead“ projektov, teda iniciatív s jasne definovanými cieľmi zameranými na široké spektrum oblastí využitia grafénu. Tieto Spearhead projekty sú motivované trhovými príležitosťami a majú spoločný cieľ: vyvíjať nové alebo vylepšené produkty s integrovaným grafénom alebo vrstvenými materiálmi so širokou možnosťou využitia.

 

Iniciatíva Graphene Flagship je jednou z vlajkových projektov EÚ v oblasti Budúce a vznikajúce technológie (FET) programu Horizont 2020. EÚ podporuje tieto projekty s cieľom vyriešiť podstatné vedecko-technické výzvy.

 

Celá správa je k dispozícii tu.

 

Viac informácií: