Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Občiansku veda v EÚ má novú platformu



 

V rámci projektu EU-Citizen.Science bola nedávno predstavená úplne nová digitálna platforma, ktorá bude slúžiť ako referenčný bod pre vedcov, tvorcov politík, a každého, kto má záujem o občiansku vedu. Občianska veda znamená zapájanie občanov do projektov výskumu a inovácií.

 

Platforma zhromažďuje osvedčené postupy pre iniciovanie, plánovanie a realizáciu občianskych vedeckých projektov a uvádza širokú škálu projektov, na ktorých sa dá poučiť, prípadne sa na nich aj podieľať.

 

Úspešnosť platformy závisí na príspevkoch verejnosti a je otvorená všetkým projektom. Budúca verzia platformy bude okrem toho obsahovať materiály na preškolenie a komunitné diskusné fóra. Projekt EU-Citizen.Science je financovaný z programu Horizont 2020 (oblasť Veda so spoločnosťou a pre spoločnosť (Science with and for Society, SwafS).

 

V rámci programu Horizont 2020 je v oblasti SwafS a SC6 (Bezpečné spoločnosti) zaznamenaný najvyšší počet projektov zapojených do občianskej vedy. Nasledujú oblasti MSCA (program Marie-Sklodowska Curie), IKT (Informačné a komunikačné technológie) a SC5 (Klíma a životné prostredie).

 

Občianska veda sa stáva pre Európsku komisiu a ďalšie generálne riaditeľstvá (napr. DG CONNECT, REGIO, JRC) dôležitým prvkom, a preto podporujú jej rozširovanie v rámci rôznych projektov.

 

Platforma je k dispozícii tu.