Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

COVID-19: Uznesenie EP o opatreniach na boj proti pandémii a jej následkom



Dňa 17. apríla 2020 Európsky parlament (EP) prijal na svojom plenárnom zasadnutí spoločné uznesenie o koordinovaných opatreniach EÚ na boj proti pandémii COVID-19 a z nej plynúcich následkoch. V tomto uznesení EP víta už prijaté opatrenia, najmä opatrenia týkajúce sa fiškálnej politiky, ale zároveň požaduje aj ďalšie kroky na úrovni EÚ v boji proti pandémii.

Čo sa týka výskumných aktivít, okrem už poskytnutého financovania v rámci programu Horizont 2020, vyzýva EP k zriadeniu financovania prostredníctvom fondu na podporu výskumu a inovácií v oblasti ochorenia (COVID-19 R&I Fund), vďaka ktorému by sa mohol podporiť urýchlený výskum na vývoj vakcín a liečby tohto ochorenia. Členským štátom sa tiež odporúča zvýšiť financovanie programov na výskum ochorenia, urýchlené diagnostické a testovacie postupy a vývoj vakcín. V tejto súvislosti je pre EP tiež dôležité, aby sa podporovali opatrenia propagujúce otvorenú vedu a aby všetky výskumy financované z verejných zdrojov zostali verejne prístupné.

Okrem toho je potrebné v zdravotníckom sektore posilniť Európske stredisko na prevenciu a boj s nákazlivými chorobami (European Center for Disease Prevention and Control, ECDC) a Európsku agentúru pre lieky (European Medicines Agency, EMA), aby mohli koordinovať medicínske opatrenia v čase krízy. V stálom nezávislom poradnom orgáne by mala byť zriadená skupina expertov v oblasti COVID-19, ktorá by mohla pracovať spolu s ECDC na tvorbe noriem a protokolov.

EP tiež vyzýva Európsku komisiu, aby navrhla komplexný stimulačný a ozdravný balík pre investície na podporu európskeho pokrízového hospodárstva ako súčasť nového viacročného finančného rámca (MFF). Jadrom by mali byť predovšetkým Európsky ekologický dohovor (EU Green Deal) a digitálna transformácia, aby sa po kríze čo najrýchlejšie znovu oživilo hospodárstvo.

Viac informácií:

Návod kde hľadať centralizované informácie o európskom výskume a inováciách v čase koronavírusu nájdete tu.