Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

EUA uverejnila svoj pozičný dokument o perspektíve vývoja iniciatívy Európske univerzity



European Universities Initiative | Education and Training

Dňa 27. apríla 2020 uverejnila Európska asociácia univerzít (European University Association, EUA) pozičný dokument s názvom „The future of the European Universities Initiative – the sector’s perspective“. V dokumente tiež zverejnila výsledky svojho prieskumu zo začiatku roka 2020, ktorý sa týkal medzinárodných strategických inštitucionálnych partnerstiev a iniciatívy Európske univerzity.

Iniciatíva Európske univerzity bola v posledných rokoch stredobodom mnohých diskusií o európskom vysokoškolskom vzdelávaní a výskume. Univerzity na celom kontinente s nadšením prijali jej pilotnú fázu, ktorú spustila Európska komisia v roku 2018, a táto iniciatíva sa naďalej vyvíja na základe dynamického politického kontextu. Výsledky prieskumu preto poskytujú široký pohľad na medzinárodné spolupráce, ako aj prvé údaje k vnímaniu a skúsenostiam vysokých škôl v rámci iniciatívy Európske univerzity.

 

Vo svojom pozičnom stanovisku schválenom svojou Radou EUA  túto iniciatívu podporuje a žiada, aby ostala otvorená a flexibilná tak, aby umožňovala univerzitám rásť a prehlbovať spoluprácu v súlade s ich stratégiou a prioritami. Podľa EUA by sa iniciatíva mala použiť aj ako dodatočný spôsob riešenia prekážok medzinárodnej spolupráce a ako spôsob vytvárania väčšej kompatibility systémov v celej Európe.

Vychádzajúc z výsledkov prieskumu, EUA v pozičnom dokumente vyzýva Európsku komisiu, členské štáty EÚ v rámci Rady a Európsky parlament, aby pri budúcom vývoji iniciatívy zvážili týchto sedem bodov:

  1. Iniciatíva Európske univerzity musí byť vnímaná ako ďalší spôsob skúmania strategickej spolupráce, identifikácie výziev a navrhovania riešení.
  2. Aliancie musia mať dostatočnú voľnosť na to, aby boli inovatívne a kreatívne.
  3. Musia byť zachované rôzne spôsoby spolupráce.
  4. Iniciatíva musí zahŕňať všetky poslania vysokých škôl, a to na základe prístupu zdola nahor.
  5. Kľúčovými cieľmi musia byť podpora súdržnosti v rámci Európy a prispievanie k jej konkurencieschopnosti.
  6. Účasť by mala byť naďalej otvorená s cieľom podporiť medzinárodnú konkurencieschopnosť.
  7. Dlhodobá udržateľnosť si vyžaduje neustálu politickú a finančnú podporu.

Celý pozičný dokument je k dispozícii na stiahnutie tu.