Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Prehľad: Úloha výskumu a inovácií pri obnovení Európy



Dňa 27. mája 2020 Európska komisia predložila svoj návrh plánu veľkej obnovy hospodárstva EÚ v reakcii na pandémiu koronavírusu s názvom Next Generation EU (EÚ pre ďalšie generácie).

Plán má zabezpečiť, že obnova po kríze spôsobenej koronavírusom bude rovnomerná, inkluzívna a spravodlivá pre všetky členské štáty EÚ. Cieľom celého plánu je nielen postaviť naše hospodárstvo na nohy, ale zároveň ho posilniť tak, aby bola táto obnova trvalá a zabezpečila prosperitu nasledujúcim generáciám v budúcnosti, ktorá sa vyznačuje prechodom na udržateľný spôsob života a postupujúcou digitálnou transformáciou.

Prostredníctvom tohto nástroja sa navrhuje zvýšenie rozpočtu programu Horizon Europe o 13,5 miliardy EUR, čo znamená, že aktuálny návrh Európskej komisie dosiahol výšku 94,4 miliardy EUR. Zvýšenie rozpočtu sa použije na poskytovanie európskej podpory výskumu a inováciám v oblasti zdravia a klímy.

Plán na obnovu Európy tak posilní program Horizon Europe a ďalšie programy relevantné pre oblasť výskumu a vývoja. Viac informácií tu.

Rola výskumu a inovácií sa ukázala v kontexte krízy spojenej s koronavírusom ako kľúčová a tieto udalosti poskytli nevídanú pozornosť výskumu a inováciám – vedcom a výskumníkom, ktorí hrajú kľúčovú úlohu v boji proti ochoreniu, ako bolo konštatované aj počas oficiálneho zverejnenia najnovšej správy o vede, výskume a inovačnej výkonnosti EÚ (správa SRIP 2020).

V súvislosti s vysoko cenenou rolou výskumu a inovácií boli dňa 29. mája 2020 zverejnené nasledujúce prehľady: