Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Videokonferencia ministrov EÚ zodpovedných za výskum



Chorvátske predsedníctvo v Rade Európskej únie usporiadalo dňa 29. mája 2020 neformálnu videokonferenciu ministrov EÚ zodpovedných za výskum a vedu s cieľom diskutovať o prínose výskumu a inovácií pre oživenie ekonomiky a posilnenie odolnosti spoločnosti po kríze spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19.

Ministri zdôraznili význam investícií do výskumu a inovácií, ako aj potrebu spolupracovať pri hľadaní vhodných nápravných opatrení a uznali, že bez koordinovanej činnosti všetkých aktérov v oblasti vedy, výskumu a inovácii bude ťažké súčasnú krízu prekonať.

Počas konferencie si ministri vymenili názory na skúsenosti získané pri riešení aktuálnej krízy z hľadiska politiky v oblasti výskumu a inovácií, diskutovali o väzbe medzi výskumno-inovačnými investíciami a podpory vytvárania budúcich pracovných miest a zamerali sa aj na to, ako zlepšiť správu európskeho výskumného priestoru. Veľký počet ministrov tiež zdôraznil význam zdieľania informácií a výskumných údajov, ako aj úlohu umelej inteligencie pri vytváraní budúcich pracovných miest.

Na programe videokonferencie bol aj nadchádzajúci program Horizont Európa a najmä dôležitosť komplementarity a súčinnosti s ostatnými programami EÚ, ktoré by vytvorili ešte väčší potenciál na prilákanie ďalších investícií do výskumu na regionálnej, národnej a európskej úrovni.

Ministri zdôraznili skutočnosť, že výskum a inovácie zohrávajú v pláne obnovy kľúčovú úlohu, prispievajú k dosahovaniu cieľov Európskej ekologickej dohody (European Green Deal), posilňujú spoluprácu s malými a strednými podnikmi a podporujú a rozširujú medzinárodnú spoluprácu.

Viac informácií nájdete tu.