Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Metodická príručka pre budovanie tematických medzi-regionálnych partnerstiev v rámci inteligentnej špecializácie



V máji 2020 zverejnila Platforma inteligentnej špecializácie EÚ (Platforma S3) metodickú príručku s názvom „Methodological Manual for Developing Thematic Interregional Partnerships for Smart Specialisation“. Ide o praktickú príručku, ktorej cieľom je uľahčiť budovanie a riadenie medzi-regionálnych partnerstiev v oblasti inteligentnej špecializácie. Vypracovaním tejto príručky je Európska komisia schopná nielen zdokumentovať celkový metodický postup, ktorú uskutočnili tematické partnerstvá, ale aj mnohé osvedčené praktiky, ktoré boli identifikované v posledných rokoch.

Inteligentná špecializácia je koncepcia inovačnej politiky, ktorej cieľom je podporiť národné alebo regionálne inovácie, prispieť k rastu a prosperite tým, že štátom alebo regiónom pomôže a umožní sústrediť sa na svoje silné stránky. Inteligentná špecializácia je založená na partnerstvách medzi podnikmi, verejnými subjektmi a znalostnými inštitúciami.

Táto príručka odkazuje na skúsenosti získané v súvislosti s tematickými platformami inteligentnej špecializácie (S3). Príručka predstavuje nelineárny a dynamický proces s prvkami, ktoré sa majú uplatňovať a prispôsobiť cieľom a potrebám každého partnerstva. Bola pripravená s cieľom pomôcť verejným orgánom zodpovedným za navrhovanie a uskutočňovanie medzi-regionálnych investičných projektov v kontexte S3 a zabezpečiť, aby tieto spoločné projekty prilákali dostatočný záujem súkromného sektora na zabezpečenie ich udržateľnosti.

Príručka má pomôcť zainteresovaným stranám využiť tematické platformy S3, ktoré boli zriadené v roku 2015 na podporu medzi-regionálnej spolupráce v rámci inteligentnej špecializácie v oblastiach energetiky, poľnohospodárskych a potravinárskych odvetví a modernizácie priemyslu. Príručka obsahuje usmernenia o tom, ako vytvoriť tematické partnerstvo S3 a ako riadiť medzi-regionálnu spoluprácu v jej počiatočných fázach. Dokument tiež poskytuje nástroje na mapovanie existujúcich a/alebo chýbajúcich kapacít súvisiacich s vybranými oblasťami spoločného záujmu, s cieľom zabezpečiť prístup k financiám a obchodným príležitostiam.

Príručku si môžete stiahnuť tu.

Viac informácií: