Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

11 európskych regiónov získa odbornú pomoc od Spoločného podniku FCH JU



Na základe vysoko konkurenčnej verejnej výzvy na predkladanie návrhov, ktorú vyhlásil Spoločný podnik pre palivové články a vodík (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking, FCH JU) v rámci programu Horizont 2020, bolo z 35 kandidátov vybraných 11 úspešných európskych regionálnych projektov zameraných na vodík. Vybraným uchádzačom bude poskytnutá odborná pomoc financovaná z nástroja Project Development Assistance (PDA) Spoločného podniku FCH JU.

Slovensko ako jedna z 11 krajín získalo po prvýkrát odbornú pomoc pre vypracovanie projektu výroby zeleného vodíka z obnoviteľných zdrojov energie pre priemysel a dopravu. Ďalších 10 regionálnych projektov sa uskutoční v krajinách: Holandsko, Švédsko, Poľsko, Slovensko, Bulharsko (2), Chorvátsko, Francúzsko, Belgicko, Španielsko a Portugalsko.

Plány projektov zahŕňajú zavedenie
výroby vodíka z veternej a solárnej
energie a ako vedľajšieho priemyselného produktu.

Široké geografické rozšírenie a rôznorodé portfólio konečných aplikácií vo vybraných regiónoch môže vytvoriť praktický vzor pre ostatné regióny. Tieto budú zahrnuté do siete pozorovateľov PDA (PDA Observers’ Network) a budú môcť využívať získané znalosti a skúsenosti.

Celú správu si môžete prečítať tu.

Viac informácií: