Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Záznam z webináru na tému aliancií európskych univerzít



Skupina COIMBRA zorganizovala dňa 10.júna 2020 webinár s názvom „Open Session on the European Universities Alliances“ . Webinár sa venoval skúsenostiam členských univerzít skupiny Coimbra, ktoré sú zapojené do rozvíjania aliancií európskych univerzít. Diskusia sa zamerala aj na udržateľnosť Iniciatívy európskych univerzít, ktorá vznikla v rámci programu Erasmus, po roku 2023. Rečníci sa dotkli aj témy Európskeho titulu (European Degree) a vplyvu COVID-19 na činnosť aliancií.

Iniciatíva „Európske univerzity“ je dnes jednou z hlavných iniciatív v rámci snahy EÚ o vybudovanie európskeho vzdelávacieho priestoru. Európske univerzity sú nadnárodné aliancie, ktoré sa stanú „univerzitami budúcnosti“, budú sa v nich podporovať európske hodnoty a identita a mali by priniesť revolúciu v kvalite a konkurencieschopnosti európskeho vysokoškolského vzdelávania. Na dosiahnutie tohto významného kroku vytvorila Európska komisia pilotnú schému na testovanie rôznych modelov spolupráce európskych univerzít. V rámci schémy, ktorá spadá pod program program Erasmus+, už prebehli dve výzvy na predkladanie návrhov.

Kľúčové posolstvá z podujatia:

  • Aliancie európskych univerzít preukázali, že sú skutočnými hráčmi v oblasti európskych a medzinárodných znalostí. Ich štruktúra preukázala, že univerzity poskytujú správny rámec na riešenie globálnych výziev, čo dokazuje aj ich reakcia na krízu Covid-19. Štruktúrovaná spolupráca medzi alianciami by bola veľmi užitočná a prospešná pre všetky zúčastnené strany.
  • Finančná udržateľnosť aliancií však stále zostáva veľkou výzvou: existovala zhoda na tom, že Európska komisia a členské štáty nevyhnutne potrebujú dlhodobú finančnú podporu. Aliancie nebudú udržateľné iba na základe výziev na predloženie návrhov (Erasmus +, Horizon Europe, atď.).
  • Aj keď každá aliancia vypracovala plán udržateľnosti, či už z hľadiska operačného alebo finančného, ​​toto úsilie nie je dostatočné vzhľadom na rozsah úsilia. Navrhlo sa, že by bolo užitočné pozrieť sa na rôzne modely financovania.
  • Európska únia môže ponúknuť podporu nad rámec rámcových programov pre vzdelávanie a výskum: vysokoškolské inštitúcie budú mať v rámci nového nástroja na oživenie hospodárstva „Next Generation EU“ príležitosti na podporu fyzickej aj digitálnej infraštruktúry.
  • Je potrebný politický a regulačný vývoj. Iniciatíva európskych univerzít poskytuje rámec na vytvorenie európskeho titulu, ale bude potrebná dobrá rovnováha medzi európskymi a vnútroštátnymi opatreniami, aby sa zabezpečilo odstránenie existujúcich prekážok nielen pre prvé pilotné iniciatívy, ale aj mimo nich na systémovej úrovni.
  • Všeobecne sa rečníci zhodli na tom, že je potrebné jasne definovať, čo je európsky titul a čo znamená pre študentov. Je dôležité sa dohodnúť na jasnej definícii, čo zabezpečí, aby na neho mali právo všetci študenti. Tento titul by sa nemal považovať za cieľ sám osebe, ale skôr za nástroj na zlepšenie výsledkov vzdelávania a posilnenie európskeho a globálneho občianstva.
  • Európska komisia plánuje predložiť odporúčanie Rade o európskom titule a v súčasnosti je vo fáze získavania spätnej väzby a vstupov. Zdá sa, že členské štáty nezdieľajú rovnaké stanovisko k európskemu titulu, takže si to bude vyžadovať vyrovnávací akt. Európska komisia skúma aj uskutočniteľnosť európskeho štatútu pre európske univerzity a ďalšie univerzitné aliancie.
  • Spôsob riadenia bol identifikovaný ako jedna z výziev pri implementácii aktivít aliancie. Môže byť užitočné preskúmať rôzne modely riadenia, ktoré existujú v rámci aliancií.
  • Problémom sa javí aj komunikácia, horizontálna aj vertikálna, ako aj prostriedky, pomocou ktorých sa komunikácia v rámci aliancie uskutočňuje.
  • Kríza Covid-19 vyzdvihla úlohu a hodnotu univerzít v ich ekosystémoch: zapojenie občanov do výskumu a spôsob, akým univerzity odovzdávajú vedu spoločnosti, boli uvedené ako kľúčové prvky partnerstva medzi univerzitou a spoločnosťou. Aliancie európskych univerzít určite prispejú k rozvoju nových typov synergií / partnerstiev s verejnými a súkromnými zainteresovanými stranami.
  • Relevantnosť a príťažlivosť zabezpečí životaschopnosť a udržateľnosť Aliancií.
  • Medzi spôsoby, akými aliancie riešia svoju udržateľnosť, patria: poskytovanie vysoko atraktívnych študijných programov zameraných na študentov a zamestnávateľov, zameranie sa na multidisciplinárny a medzinárodný výskum, zdieľanie údajov, výročné fóra s miestnymi komunitami, synergia medzi vzdelávaním a výskumom, správa vecí verejných. prístupy, ktoré sú naraz zhora nadol a zdola nahor, zabezpečujú počiatočné financovanie začatia iniciatív spolupráce, ktoré spolupracujú v súlade so zásadami dôvery a otvorenosti.
  • Výskumné a vzdelávacie zložky európskych univerzít sú neoddeliteľné.

    Záznam z celého webináru si môžete pozrieť tu a prezentácie z webináru sú k dispozíci tu.

Zdroj: Coimbra Group