Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Jean-Pierre Bourguignon pôsobí ako dočasný predseda Európskej rady pre výskum



Profesor Jean-Pierre Bourguignon sa stal dočasným predsedom Európskej rady pre výskum (European Research Council, ERC). Stalo sa tak na základe jeho vymenovania zo strany Európskej komisie dňa 24. júla 2020.

Mandát dočasného predsedu ERC sa začal 27. júla 2020 a potrvá až do nástupu nového predsedu ERC do úradu, ktorý je očakávaný v roku 2021.

Profesor Bourguignon je francúzsky matematik, ktorý pôsobil ako predseda Európskej rady pre výskum od januára 2014 do decembra 2019. Následne jeho nástupcom bol profesor Mauro Ferrari, ktorý dňa 7. apríla 2020 ukončil svoje pôsobenie vo funkcii predsedu ERC rezignáciou.

Európska komisia tiež obnovila mandáty dvoch členov vedeckej rady ERC. Profesora Kurt Mehlhorn a Nektarios Tavernarakis budú na svojich pozíciách pôsobiť do konca roka 2020.

Súvislosti

ERC udeľuje granty prostredníctvom otvorených výziev na projekty vedené začínajúcimi a etablovanými výskumnými pracovníkmi bez ohľadu na ich pôvod alebo miesto výkonu ich práce v Európe. Jediným kritériom výberu je vedecká excelentnosť. Vedecká rada, ako riadiaci orgán ERC, definuje jej stratégiu a metodiku vedeckého financovania. Skladá sa z 22 členov, ktorými sú významní vedci a odborníci zastupujúci vedeckú komunitu v Európe. Predseda ERC predsedá vedeckej rade, zabezpečuje jej vedúce postavenie a zastupuje ju navonok vo svete vedy.

Viac informácií: