Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Hlasy z budúcnosti: Brožúra vydaná k 30. výročiu programu FET



Nová brožúra s názvom “Voices from the future” bola vydaná v septembri 2020 pri príležitosti oslavy 30 rokov programu Budúce a vznikajúce technológie (Future and Emerging Technologies, FET) a jeho budúcnosti ako schémy Pathfinder podporujúcej pokročilý výskum v rámci Európskej rady pre inovácie (European Innovation Council, EIC). Brožúra tiež slúži ako pocta mnohým výskumníkom, podnikateľom, politickým zástupcom a výskumným pracovníkom, ktorí sa počas uplynulých 30 rokoch fungovania schémy stali súčasťou programu.

V brožúre nájdete inšpiratívne rozhovory s ľuďmi, ktoré pomohli formovať program FET od jeho samého začiatku (Dr. Simon Bensasson), ktorí sledovali jeho vývoj počas mnohých rokov z pohľadu členského štátu (Dr. Daniela Corda) alebo ktorí teraz pomáhajú pripraviť budúcnosť FET ako EIC Pathfinder pre pokročilý výskum (prof. Jerzy Langer).

Ďalšie zhodnotenia významu FET pre formovanie európskeho výskumného a inovačného prostredia poskytujú prof. Paoli Dario (zakladateľ BioRobotics Institute of the Sant‘ Anna School of Advanced Studies) a talentovaná mladá inovátorka Dr. Ana Maiques (laureátka ceny Women Innovator Prize a CEO high-tech podniku Neuroelectrics, ktorý je aktívny v programe FET).

Brožúra tiež poskytuje spätnú väzbu mnohým výskumným oblastiam, ktoré program FET inicioval, a to už od 2. rámcového programu EÚ pre výskum a inovácie.

Celú brožúru nájdete tu.

Viac informácií o brožúre je k dispozícii tu.