Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Odovzdanie cien EÚ pre ženy inovátorky za rok 2020



Dňa 23. septembra 2020, počas Európskych dní výskumu a inovácií, vyhlásila Mariya Gabriel, komisárka EÚ pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež, štyri výherkyne ceny EÚ pre ženy inovátorky za rok 2020. Výherkyne založili alebo boli spoluzakladateľkami úspešných firiem, ktoré prinášajú do spoločnosti inovatívne riešenia. Boli vybraté nezávislou odbornou porotou, ktorá hodnotila predložené návrhy na základe otvorenej výzvy zverejnenej vo februári 2020.

Ceny EÚ pre ženy inovátorky za rok 2020 získali:

  • Madiha Derouazi (Švajčiarsko), zakladateľka a generálna riaditeľka spoločnosti Amal Therapeutics, ktorá vyvíja terapeutické vakcíny proti rakovine.
  • Maria Fátima Lucas (Portugalsko), spoluzakladateľka a generálna riaditeľka spoločnosti Zymvol Biomodeling vyvíjajúcej počítačové priemyselné enzýmy pomocou molekulárneho modelovania.
  • Arancha Martínez (Španielsko), spoluzakladateľka a výkonná riaditeľka spoločnosti It Will Be. Jej spoločnosť pomáha bojovať proti chudobe prostredníctvom technologických inovácií a poskytuje podporu zraniteľným ženám a deťom.

Každá z výherkýň dostala za svoje úspechy finančnú odmenu 100 000 EUR.

Cenu Rising Innovator 2020 pre výnimočnú inovátorku do 35 rokov získala:

  • Josefien Groot (Holandsko), spoluzakladateľka a generálna riaditeľka spoločnosti Qlayers, ktorá vyvíja mikroštruktúry na zvýšenie účinnosti veterných turbín.

Výherkyňa za svoje úspechy získala finančnú odmenu 50 000 EUR.

Ďalšie tri ženy, ktoré podľa poroty vynikli medzi ostatnými finalistkami, dostali za svoje úspechy „špeciálne uznanie“.

V hlavnej kategórii to sú:

  • Cécile Real (Francúzsko), spoluzakladateľka a technická riaditeľka spoločnosti Endodiag. Táto spoločnosť vyvíja riešenia včasnej diagnostiky endometriózy, choroby postihujúcej 180 miliónov žien na celom svete.

V kategórii Rising Innovator dostali uznanie:

  • Ailbhe Keane (Írsko), zakladateľka a kreatívna riaditeľka spoločnosti Izzy Wheels, ktorá vytvára módne kryty kolies pre invalidné vozíky.
  • Rebecca Saive (Nemecko), spoluzakladateľka a CTO spoločnosti ETC Solar, spoločnosti vyvíjajúcej nástroj na mikro-kovovú 3D tlač s cieľom zlepšiť výkon solárnych článkov.

Viac informácií: