Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európska rada pre inovácie investuje do 58 prelomových technológií



V poslednom kole výzvy pilotnej schémy EIC Pathfinder v rámci aktivít Európskej rady pre inovácie (EIC) s uzávierkou 3. júna 2020 bolo vybraných 58 nových prelomových technológií. EIC Pathfinder je schémou, ktorá nahradila schémy FET Open a FET Proactive a je súčasťou pilotného projektu EIC v rámci programu Horizont 2020.

Táto posledná výzva zaznamenala najvyšší počet vybraných projektov (38) z celkového počtu 902 predložených žiadostí pre tento typ financovania. Pre tieto projekty je vyčlenený zatiaľ vôbec najvyšší rozpočet v celkovej hodnote 191 miliónov EUR, ktorý pomôže transformovať radikálne nové a vysoko rizikové nápady na nové technológie. 

Jeden z podporených projektov vyvíja radikálne nový konceptu premeny odpadovej tepelnej energie na elektrinu a potravinové roboty, ktoré by v núdzových prípadoch mohli dodať životne dôležitú výživu ľuďom a zvieratám.

Najvyšší počet úspešne vybraných projektov pochádza z Nemecka, Talianska, Španielska, Francúzska a Švajčiarska, pričom takmer 30% viedli ženy-výskumníčky a 26% bolo klasifikovaných ako „zelené technológie“ určené na podporu cieľov Európskej zelenej dohody.

Okrem finančných prostriedkov dostanú vybrané projekty tiež prístup k podpore podnikania a službám mentorovania

Po úspechu pilotnej fázy EIC (2018 – 2020) sa očakáva, že plnohodnotná EIC bude spustená začiatkom budúceho roka v rámci programu Horizon Europe, nového programu EÚ pre výskum a inovácie, so zvýšeným financovaním prelomových technológií.

Celú správu nájdete tu.

Viac informácií: