Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

508 miliónov EUR pre 75 výskumných projektov v oblasti zdravia



Dňa 30. októbra informovala Európska komisia o udelení grantov v rámci programu Horizont 2020 pre výskumné projekty v oblasti zdravia. Na základe hodnotenia sa do užšieho výberu zaradilo 75 projektov, na ktorých sa zúčastní 1158 účastníkov z 58 krajín. Po podpísaní grantových dohôd, ktoré sa uskutoční v nadchádzajúcich týždňoch, by mali účastníci obdržať granty v celkovej výške 508 miliónov EUR.

Investície umožnia rozvoj digitálnej diagnostiky a rôznych nových zákrokov, vrátane liečby a vakcín so špecifickými nástrojmi proti rakovine, ochoreniam mozgu a infekčným chorobám. Osobitná pozornosť je venovaná zvládaniu zložitých chronických stavov pacientov a rozvoju intervencií v starostlivosti o starších pacientov postihnutých viacerými druhmi chorôb.

Vďaka financovaniu budú mať výskumní pracovníci taktiež príležitosť:

  • lepšie spoznať a porozumieť dopadom mikro a nanoplastov na zdravie;
  • zaoberať sa environmentálnymi, klimatickými a sociálno-ekonomickými faktormi s cieľom zlepšiť zdravie a blahobyt v mestách;
  • pracovať na hodnotení bezpečnosti chemických látok bez použitia testovania na zvieratách.

Infekčné choroby zostávajú naďalej prioritnou oblasťou  záujmu s osobitným úsilím zameraným na riešenie nízkej očkovanosti populácie. To je v súčasnosti predstavuje hrozbu pre zdravie celej spoločnosti s opätovným výskytom doposiaľ kontrolovaných chorôb a s naliehavosťou riešenia nových epidémií, ako je COVID-19.

Európska komisia vynakladá úsilie taktiež na boj proti antimikrobiálnej rezistencii. Komisia podporuje výskum v oblasti klinického riadenia a prevencie rezistentných bakteriálnych infekcií  a naďalej investuje do podpory Iniciatívy pre spoločné programovanie antimikrobiálnej rezistencie (Joint Programming Initiative on Antimicrobial resistance, JPIAMR). Okrem toho je venovaná investícia v hodnote 30 miliónov EUR celoeurópskej sieti pre rozsiahle štúdie klinického výskumu, špeciálne pre infekčné choroby.

Komisia pokračuje v podpore koordinácie medzi členskými štátmi prostredníctvom mechanizmu spolufinancovania ERA-NET na posilnenie partnerstiev medzi verejnými orgánmi. Zahŕňa to iniciatívy spoločného programovania v troch oblastiach: výskum rakoviny, choroby súvisiace s mozgom, poruchami nervového systému a antimikrobiálnou rezistenciou, s celkovou sumou takmer 27 miliónov EUR. Cieľom je spojiť zúčastnené členské štáty, aby spolufinancovali spoločné výzvy na predkladanie návrhov pre nadnárodné výskumné a / alebo inovačné projekty.

Časť financovania je venovaná taktiež:

Výsledky tejto záverečnej výzvy v oblasti zdravia jasne poukazujú na fakt, že rámcový program Horizont 2020 je otvorený rovnako i krajinám mimo EÚ. Do projektov budú zapojení účastníci z celkovo 58 krajín, vrátane 94 účastníkov z 11 krajín pridružených k programu a 61 účastníkov z 20 tretích krajín.

Viac informácií: