Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európska komisia predstavila jesenný balík európskeho semestra



Dňa 18. novembra 2020 predstavila Európska komisia (EK) jesenný balík európskeho semestra. Balík pozostáva z priorít hospodárskych politík, stanovísk k návrhom rozpočtových plánov eurozóny na rok 2021 a politických odporúčaní pre eurozónu.

Európsky semester je cyklus, počas ktorého členské štáty každý rok koordinujú svoje rozpočtové, makroekonomické a štrukturálne politiky. Tento proces umožňuje členským štátom zohľadniť odporúčania EÚ ešte v ranom štádiu prípravy svojich rozpočtov a pri tvorbe hospodárskych politík.

Predstavenie jesenného balíku je druhou etapou cyklu európskeho semestra 2021, ktorý sa začal v septembri zverejnením ročnej stratégie trvalo udržateľného rastu (ASGS). Jadrom tejto stratégie je koncepcia trvalej udržateľnosti. ASGS poskytla členským štátom strategické usmernenia k vypracúvaniu ich plánov obnovy a odolnosti, a súčasne stanovila vzťah medzi Mechanizmom na podporu obnovy a odolnosti (RRF) a semestrom.

Jesenný balík európskeho semestra čerpá z hospodárskej prognózy z jesene 2020, ktorá bola pripravená v kontexte vysokej neistoty. Predpokladá sa, že ekonomický šok spôsobený pandémiou koronavírusu ponechá produkciu v eurozóne a EÚ pod úrovňou pred pandémiou i v roku 2022 .

Súčasťou balíka sú:

  • stanoviská EK k návrhom rozpočtových plánov (Draft Budgetary Plans, DBP) členských štátov eurozóny na rok 2021,
  • odporúčania ohľadne hospodárskej politiky eurozóny,
  • správa o mechanizme varovania (Alert Mechanism Report, AMR),
  • návrh spoločnej správy o zamestnanosti,
  • pracovný dokument útvarov Komisie o plnení cieľov trvalo udržateľného rozvoja,
  • správa o sprísnenom dohľade a správy o dohľade po ukončení programu.

Ďalšie kroky

O balíku bude rokovať Euroskupina a Rada EÚ, ktoré sú Európskou komisiou vyzvané, aby tento balík prediskutovali a schválili usmernenia, ktoré boli predstavené. Európska komisia vstúpi do dialógu s Európskym parlamentom o obsahu balíka a ďalších krokoch v cykle európskeho semestra.

Viac informácií: