Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Štúdia o úlohe EIB v pripravovanej agende EÚ pre výskum a inovácie



Dňa 19. novembra 2020 bola zverejnená nová štúdia s názvom „The EIB and the new EU mission framework“, ktorá skúma, ako môže Európska investičná banka (European Investment Bank, EIB) a jej technické a finančné poradenské služby podporovať inovácie a ekologický rast a aktívne prispievať k budúcej implementácii plánovaných výskumno-inovačných misií EÚ.

Autorkami tejto štúdie sú Mariana Mazzucato, profesorka a riaditeľka Inštitútu pre inovácie a verejné účely na University College London (UCL) a Olga Mikheeva, výskumná pracovníčka vo verejnom bankovníctve z Inštitútu pre inovácie a verejné účely na UCL.

V tejto štúdii autorky skúmajú aktivity EIB v obehovom hospodárstve ako prípadovú štúdiu, s cieľom preskúmať jej úlohu v tejto oblasti. Zistili, že príklad úspešného nasadenia rôznych finančných a poradenských nástrojov na uľahčenie prechodu k obehovému hospodárstvu v Európe by mal EIB umožniť rozvíjať a realizovať misie. Vytvorením strategickej znalostnej základne by mohli poradenské služby EIB (najmä spoločný poradný program EIB a Európskej komisie s názvom „InnovFin“) urýchliť zmeny v nových tematických oblastiach.

Autorky EIB odporúčajú, aby ďalej stavala na svojich interných finančných a analytických expertízach a využívala poradenstvo služby EIB/InnovFin Advisory pri budovaní ekosystémov a koordinácii medzi národnými a regionálnymi aktérmi vytvárajúcich znalosti relevantné pre misie. V štúdii sa tiež odporúča, aby EIB podporovala vyššie rizikové financovanie, a to prostredníctvom existujúcich mechanizmov zdieľania rizika (napr. EFSI, InnovFin), ako aj vhodné dlhodobé finančné nástroje.

Celú štúdiu si môžete stiahnuť tu.