Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Nová stratégia EÚ pre obnoviteľnú energiu na mori



Dňa 19. novembra 2020 predstavila Európska komisia Stratégiu EÚ pre obnoviteľnú energiu na mori. Táto stratégia by mala prispieť k dosiahnutiu cieľa EÚ v oblasti klimatickej neutrality do roku 2050, a to zvýšením kapacity veternej energie na mori zo súčasnej úrovne 12 gigawattov (GW) na najmenej 60 GW do roku 2030 a na 300 GW do roku 2050.

Cieľom Komisie je doplniť túto energiu o 40 GW oceánskej energie a ďalšie nové technológie, akými sú plávajúce veterné systémy a solárne systémy do roku 2050. Európska komisia tvrdí, že tento ambiciózny rast bude založený na obrovskom potenciáli všetkých európskych morských oblastí a na globálnom vedúcom postavení spoločností EÚ v tomto sektore.

Táto stratégia prinesie nové príležitosti pre priemysel, vytvorí ekologické pracovné miesta na celom kontinente a posilní vedúce postavenie EÚ v oblasti energetických technológií na mori. Zabezpečí tiež ochranu životného prostredia, biodiverzity a rybného hospodárstva.

Komisia odhaduje, že na splnenie navrhovaných cieľov do roku 2050 bude potrebné investovať takmer 800 miliárd eur. S cieľom pomôcť pri vytváraní a uvoľňovaní týchto investícií Komisia uvádza zoznam opatrení, ktoré okrem iného zahŕňajú mobilizáciu všetkých príslušných fondov na podporu rozvoja odvetvia. V tejto súvislosti Komisia vyzýva členské štáty, aby využívali nástroj na oživenie a odolnosť a spolupracovali s Európskou investičnou bankou a inými finančnými inštitúciami na podporu investícií do energie mimo pobrežia prostredníctvom programu InvestEU. Európska komisia uvádza, že sa v tejto súvislosti zmobilizujú finančné prostriedky programu Horizon Europe na podporu výskumu a vývoja, najmä v prípade menej vyspelých technológií.

Súvislosti

Veterné parky na mori vyrábajú čistú elektrinu, ktorá konkuruje existujúcim fosílnym technológiám a niekedy je dokonca lacnejšia. Európske priemyselné odvetvia rýchlo vyvíjajú celú škálu ďalších technológií na využitie sily našich morí na výrobu ekologickej elektrickej energie. Či už ide o plávajúce veterné parky na mori, technológie založené na energii z oceánov, napríklad z vĺn a prílivu, plávajúce fotovoltické zariadenia alebo o využívanie rias na výrobu biopalív, európske spoločnosti a laboratóriá stoja momentálne na čele.

V stratégii pre modrú energiu sa stanovuje najvyššia ambícia zavádzania veterných turbín na mori (upevnených na dne aj plávajúcich), v prípade ktorých je komerčná činnosť už pomerne rozvinutá. V týchto odvetviach už Európa získala neporovnateľné technologické, vedecké a priemyselné skúsenosti, pričom v celom dodávateľskom reťazci, od výroby až po zavádzanie, už existuje silná kapacita.

Hoci sa v stratégii zdôrazňujú príležitosti pre všetky morské oblasti EÚ – Severné more, Baltské more, Čierne more, Stredozemné more a Atlantický oceán – a pre určité pobrežné a ostrovné spoločenstvá, prínosy týchto technológií sa neobmedzujú len na pobrežné regióny. V stratégii sa zdôrazňuje široká škála vnútrozemských oblastí, v ktorých výroba a výskum už teraz podporujú rozvoj modrej energie.

Viac informácií: