Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Štúdia EPO o valorizácii vedeckých výsledkov



Dňa 24. novembra 2020 zverejnil Európsky patentový úrad (EPO) štúdiu s názvom „Valorisation of scientific results – Patent commercialisation scoreboard: European universities and public research organisations“.

Štúdiou bolo dokázané, že európske univerzity a verejné výskumné organizácie používajú európske patenty ako hlavný nástroj na komerčné využitie svojich vynálezov. Bolo zistené, že tieto inštitúcie už využívajú viac ako tretinu (36%) svojich vynálezov, pričom ďalších 42% ich vynálezov sa plánuje využívať. Podľa štúdie je udeľovanie licencií jednoznačne preferovaným spôsobom komercializácie (predstavuje 70% komercializácie vynálezov), po ktorom nasleduje spolupráca v oblasti výskumu a vývoja (14%) a priamy predaj patentov (9%).

Údaje zhromaždené Európskym patentovým úradom poskytujú profil subjektov, s ktorými môžu univerzity a verejné výskumné inštitúcie uzavrieť partnerstvo na účely komercializácie. Podľa správy medzi ne patria takmer rovnako malé a stredné podniky, ako i veľké spoločnosti (každá po 40%). Väčšina úspešných spoluprác (74%) sa uzatvára s partnermi z tej istej krajiny. V štúdií sa však i poukazuje na to, že inštitúcie v krajinách južnej a východnej Európy nemajú takýchto miestnych partnerov v rovnakom rozsahu, následkom čoho sa častejšie snažia nájsť komercializačných partnerov v iných európskych krajinách.

V štúdií boli identifikované výzvy, ktorým čelia univerzity a verejné výskumné organizácie v úspešnej komercializácii svojich vynálezov. Hlavným dôvodom, prečo dve tretiny vynálezov nie sú (zatiaľ) komercializované je to, že vynález nedosiahol overenie koncepcie (proof of concept), a to buď preto, že je stále vo vývoji (63%), alebo ešte nebolo možné identifikovať obchodné príležitosti (55%). Ako tretia a štvrtá najdôležitejšia výzva sa uvádza neúspech pri hľadaní zainteresovaných partnerov (38% respondentov) a nedostatok zdrojov (25%). Tieto výzvy majú obzvlášť kritický význam pre krajiny južnej a východnej Európy.

Viac informácií: