Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Ministri zodpovední za výskum a inovácie diskutovali o investičných cieľoch a budúcnosti ERA



Dňa 27. novembra sa formou videokonferencie uskutočnilo neformálne stretnutie ministrov zodpovedných za výskum a inovácie. Ministri diskutovali o možných nových cieľoch pre investície do výskumu a vývoja. Stretnutiu predchádzalo vydanie záverov Rady o novom Európskom výskumnom priestore (ERA) z 1. decembra 2020.

Konkrétne možné ciele boli navrhnuté Európskou komisiou v oznámení o Európskom výskumnom priestore z 30. septembra 2020. Výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestager a komisárka Mariya Gabriel zdôraznili význam investícií do výskumu pre budúcu prosperitu a konkurencieschopnosť. Počas stretnutia preukázali členské štáty a Komisia silnú vôľu dosiahnuť cieľ 3% HDP na investície do výskumu a vývoja v rámci EÚ. Niekoľko členských štátov sa všeobecne zasadzovalo za ambiciózne ciele, ale súčasne zdôrazňovali potrebu zostať realistickými.

Nemecké predsedníctvo Rady EÚ poskytlo informácie o stave rokovaní a ďalších procesoch legislatívnych balíkov týkajúcich sa programu Horizon Europe a Európskeho inovačného a technologického inštitútu (EIT). Oba balíky závisia od konečného schválenia viacročného finančného rámca EÚ (VFR). Šanca, že program Horizon Europe začne včas v januári 2021 sa zmenšuje s každým dňom, ktorý uplynie bez dohody o rozpočte EÚ na nasledujúcich sedem rokov. Pokiaľ ide o EIT, záverečný politický trialóg sa bude musieť uskutočniť už za portugalského predsedníctva (január – jún 2021).

Počas programu rokovania bol spomenutý i nedávny pokrok v oblasti otvorenej vedy, najmä implementácia Európskeho cloudu pre otvorenú vedu (EOSC). Pilotná fáza programu EOSC bola zahájená počas rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ v roku 2018. Proces sa teraz viac zintenzívni pomocou vyhlásenia „Opening the Door to a World of FAIR Research Digital Objects“. Cieľom je umožniť „FAIR data“ (vyhľadateľné, prístupné, interoperabilné, opakovane použiteľné).

Pokiaľ ide o súčasný stav európskych inštitucionalizovaných partnerstiev, Mariya Gabriel zdôraznila, že ich zefektívnením bolo možné dosiahnuť zníženie počtu partnerstiev z celkových 120 na 49. Cieľom je sústrediť sa na partnerstvá s najvyššou európskou pridanou hodnotou, ktoré by mali významne prispieť k implementácii priorít EÚ. V súčasnosti sa pripravujú ďalšie dva právne akty (európske inštitucionalizované partnerstvá podľa článku 187 a článku 185), ktoré sa majú implementovať v súlade s programom Horizon Europe.

Komisárka Gabriel následne predstavila vedecké stanovisko Komisie k zlepšeniu pripravenosti na pandémiu a jej riadenie. Zdôraznila, že táto séria odporúčaní môže viesť k efektívnej medzinárodnej spolupráci.

Na záver bol počas stretnutia predstavený pracovný program nadchádzajúceho portugalského predsedníctva Rady. Portugalské predsedníctvo sa zameria na päť hlavných priorít, a to odolnosť, sociálnosť, ekológia, digitalizácia a globálnosť. Ďalšie formálne zasadnutia Rady pre konkurencieschopnosť sa budú konať 26. februára a 28. mája 2021.

Úvodné (kick-off) podujatie pre program Horizon Europe sa bude konať začiatkom februára a bude organizované spoločne s Európskou komisiou.

Viac informácií: