Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Inovačná platforma Batteries Europe zverejnila svoj strategický výskumný program



Technologická a inovačná platforma Európskej batériovej aliancie (European Battery Alliance, EBA) s názvom „Batteries Europe“ zverejnila svoj strategický výskumný program, ktorý je jedným z hlavných cieľov práce platformy.

Tento dokument je výsledkom spolupráce šiestich pracovných skupín a piatich skupín pre prierezové témy, ktoré boli zahájené v roku 2020. Strategický program stanovuje priority, ktorými by sa mal batériový výskum v nasledujúcich rokoch riadiť. Výskum má byť podporovaný všetkými príslušnými zúčastnenými stranami, vrátane európskych, národných a regionálnych agentúr na financovanie výskumu a inovácií.

Spolu so zvýšeným úsilím o dekarbonizáciu stanoveným v Európskej zelenej dohode a vedomím, že technologický pokrok povedie k postupnej elektrifikácii, vzniká požiadavka na okamžité uprednostnenie výskumu batérií s holistickým prístupom v celom hodnotovom reťazci batérií. V nadväznosti na výsadné právo platformy identifikuje agenda témy naprieč hodnotovým reťazcom a relatívnu naliehavosť, ktorú je potrebné riešiť, aby sa podporila energetická transformácia.

Súvislosti

Batteries Europe je jednotným kontaktným miestom pre výskum batérií v Európe a koordinuje úsilie výskumných centier a priemyslu o to, aby sa Európa stala konkurencieschopným, udržateľným a sebestačným aktérom na globálnej scéne batérií. Platforma spolupracuje s príbuznými iniciatívami a združeniami na rozšírení rozsahu svojej práce a zapojení do plodných synergií v roku 2021.

Viac informácií: