Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Podpora pre druhý projekt spoločného európskeho záujmu týkajúci sa celého hodnotového reťazca batérií



graph_EN

Európska komisia oznámila, že na základe pravidiel EÚ o štátnej pomoci schválila druhý dôležitý projekt spoločného európskeho záujmu (IPCEI) na podporu výskumu a inovácie v súvislosti s hodnotovým reťazcom batérií. Projekt s názvom „Európska inovácia v oblasti batérií“ spoločne vypracovali a oznámili Rakúsko, Belgicko, Chorvátsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Taliansko, Poľsko, Slovensko, Španielsko a Švédsko.

Dvanásť členských štátov poskytne v nasledujúcich rokoch finančné prostriedky do výšky 2,9-miliardy EUR. Z verejných prostriedkov sa očakáva ďalších 9-miliárd EUR vo forme súkromných investícií, čo je viac ako trojnásobok podpory z verejných zdrojov. Projekt dopĺňa prvý IPCEI týkajúci sa hodnotového reťazca batérií, ktorý Európska komisia schválila v decembri 2019.

Projekt bude zahŕňať celý hodnotový reťazec batérií od ťažby surovín, navrhovania a výroby batériových článkov a sád až po recykláciu a likvidáciu v obehovom hospodárstve, pričom  sa bude klásť silný dôraz na udržateľnosť. Očakáva sa, že okrem toho, čo sa má dosiahnuť vďaka prvému IPCEI v oblasti batérií, projekt prispeje k rozvoju celého súboru nových technologických objavov vrátane rôznych zložení batériových článkov a nových výrobných procesov, ako aj ďalších inovácií v hodnotovom reťazci batérií.

Na projekte sa zúčastní 42 priamych účastníkov vrátane malých a stredných podnikov (MSP) a startupov s aktivitami v jednom alebo viacerých členských štátoch. Výberové kritériá splnili aj štyri slovenské firmy. Ide o spoločnosti Energo Aqua, ktorá je aktívna v oblasti batériových systémov za využitia hydroenergie; InoBat Auto a InoBat Energy vyrábajúce batériové články a batériové systémy novej kvality a spoločnosť ZŤS-VaV zameranú na skladovanie energie a recykláciu.

Priami účastníci budú navzájom úzko spolupracovať prostredníctvom takmer 300 predpokladaných spoluprác a s viac ako 150 externými partnermi, ako sú univerzity, výskumné organizácie a MSP z celej Európy. Predpokladá sa, že projekt bude ukončený do roku 2028 (s rozdielnymi časovými harmonogramami pre každý dielčí projekt).

Celú tlačovú správu si môžete prečítať tu.

Pozri aj: