Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Výsledky 32. ročníka súťaže EÚ pre mladých vedcov



Počas slávnostného odovzdávania cien v nedeľu 19. septembra 2021 na univerzite v španielskej Salamanke získalo niekoľko nádejných mladých vedcov najvyššie ocenenia Európskej únie pre mladých vedcov (EUCYS). Súťaže sa zúčastnilo 158 mladých vedcov a vedkýň, pochádzajúcich z 34 rôznych krajín vo veku 14 až 20 rokov.

Vo veľkej konkurencii sa dokázali presadiť aj reprezentanti AMAVET-u (Asociácia pre mládež, vedu a techniku) a ceny putujú aj na Slovensko.

  • Matúš Mlynár sa umiestnil na tretej priečke s projektom „The dynamic effect of oxytocin treatment on autistic-like behaviors in a genetic model of autism“ získal aj finančne ocenenie – 3 500 eur.
  • Špeciálnu cenu Európskej vesmírnej agentúry (ESA) získal Miroslav Cibula s projektom „Omnis: Modular Question Answering Web Search Engine“. ESA ponúka víťazovi stráviť týždeň v jej hlavnom technickom centre ESTEC v Holandsku.

Oceneným srdečne blahoželáme!

Celý zoznam si môžete pozrieť tu.

Študenti predstavili 114 rôznych projektov medzinárodnej porote zloženej z renomovaných vedcov. Predsedal jej Dr. Attila Borics z Maďarskej akadémie vied. Víťazné projekty si rozdelili finančnú odmenu v celkovej výške 93 000 €, ako aj ďalšie ceny – napríklad návštevy niektorých z najinovatívnejších výskumných organizácií a spoločností v Európe. Kvôli pandémii COVID-19 sa na tohtoročnom podujatí stretli súťažiaci z rokov 2020 aj 2021 a zúčastnili sa na diaľku zo svojich domovov.

Celý článok nájdete tu.

Viac informácií o EUCYS nájdete tu.

Zverejnené 23.9.2021, slord