Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Výzva otvorená: EIT Kultúra & Kreativita



Dňa 26.októbra 2021 otvoril Európsky inovačný a technologický inštitút (EIT) výzvu na predkladanie návrhov s cieľom vytvorenia nového udržateľného inovačného partnerstva na posilnenie Európskych kultúrnych a kreatívnych sektorov a odvetví (CCSI).

Výzva na predkladanie návrhov je určená pre konzorciá organizácií a vedúcich predstaviteľov priemyslu a sektorov CCSI, ktorí spájajú vzdelávanie, výskum a podnikanie. Cieľom výzvy je navrhnutie vízie a stratégie pre EIT Kultúru & Kreativitu, nové znalostné a inovačné spoločenstvo (KIC), ktoré bude hnacou silou konkurencieschopnosti a udržateľného rozvoja CCSI v Európe.

Vďaka možnosti získať viac finančných prostriedkov zo súkromného a verejného sektora je v rámci programu Horizont Európa k dispozícii približne 300 miliónov EUR na financovanie dvoch nových znalostných a inovačných spoločenstiev EIT, ktoré sa majú spustiť počas obdobia financovania EÚ v rokoch 2021 – 2027.

Prostredníctvom osvedčeného inovačného modelu EIT bolo vytvorených už osem KIC. Na vytvorenie deviateho EIT KIC Kultúra & Kreativita inštitút vyhlasuje súťaž.

Nové partnerstvo pomôže urýchliť obnovu CCSI a uvoľniť nevyužité hospodárske príležitosti v kreatívnych oblastiach, ako sú architektúra, kultúrne dedičstvo, dizajn, móda, film, hudba, vydavateľstvo, divadelné umenie a videohry. Očakáva sa, že vďaka úspešným inováciám a príspevkom tretích strán sa partnerstvo stane finančne udržateľným aj po uplynutí obdobia podporovaného z finančných prostriedkov EIT.

CCSI patrí medzi popredných poskytovateľov pracovných miest v Európe a má potenciál poskytnúť riešenia niektorých najnaliehavejších sociálno-ekonomických problémov spoločnosti.

V ceste im stoja regionálne rozdiely, štrukturálne výzvy a najnovšie aj pandémia COVID-19. EIT Kultúra & Kreativita pomôže spojiť kultúrne a kreatívne organizácie z oblasti podnikania, vyššieho vzdelávania a výskumu do udržateľného celoeurópskeho inovačného partnerstva. Bude školiť budúcich podnikateľov tohto sektora, podporovať jeho špičkové podniky a poskytovať inovatívne produkty a služby na riešenie výziev, ktorým tieto sektory čelia.

Cieľom nového spoločenstva je tiež posilniť integráciu kultúrneho a kreatívneho sektora do stratégií regionálneho a miestneho rozvoja, čím sa stimuluje rozvoj kreatívnych podnikov, podporujú sa investície do ľudského kapitálu a prenášajú sa vedľajšie účinky na širšie miestne trhy.

S cieľom poskytnúť záujemcom viac informácií o nadchádzajúcej výzve na predkladanie návrhov, organizuje EIT v novembri a decembri 2021 sériu webinárov. Účastníci budú mať príležitosť dozvedieť sa o inovačnom modeli EIT a získať prehľad o tom, ako znalostné a inovačné spoločenstvo EIT podporuje inovácie. Zainteresované organizácie sa tiež môžu pripojiť na určenej sieťovej platforme.

Termín na predkladanie žiadostí v rámci výzvy na predkladanie návrhov pre EIT Kultúra & Kreativita je štvrtok 24. marca 2022 do 17:00 CET.

Tlačovú správu nájdete tu.

Pre viac informácií kliknite tu.

Zverejnené 28.10.2021, slord