Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Informačný deň V4 k výskumu v oblasti vodíka: Záznam a prezentácie



Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli spolu s partnermi z krajín V4 zorganizovala 8. februára 2022 Informačný deň V4 k výskumu v oblasti vodíka. Podujatia sa zúčastnilo takmer 200 účastníkov. Cieľom podujatia bolo predstaviť európske iniciatívy, programy a možnosti partnerstva zainteresovaným krajinám V4, či už z oblasti politiky, výskumu alebo priemyslu.

Podujatie otvoril Bart Biebuyck, výkonný riaditeľ európskeho partnerstva pre čistý vodík (Clean Hydrogen Partnership), ktorý vo svojom prejave okrem predstavenia samotného partnerstva spomenul aj plánovanú výzvu na pomoc pri príprave návrhov projektov, ktorá bude vyhlásená v júni a ktorej cieľom je posilniť zapojenie krajín EÚ-13 (vrátane SR) do aktivít partnerstva. Cieľom partnerstva pre čistý vodík, ktoré nadväzuje na spoločný podnik pre palivové články a vodík, je podporiť dekarbonizáciu ťažkých odvetví, ako sú oceliarsky a chemický priemysel a ťažké úžitkové vozidlá. Zámerom je znížiť náklady, zvýšiť spoľahlivosť a zvýšiť výrobu čistých vodíkových riešení.

Prvá časť podujatia bola venovaná prezentácii rôznych európskych iniciatív relevantných pre výskum vodíka, ako sú vyššie uvedené partnerstvo pre čistý vodík, Európska aliancia pre čistý vodík, významné projekty spoločného európskeho záujmu v oblasti vodíkových technológií, pilotný projekt ERA pre zelený vodík, fond Breakthrough Energy a iniciatívy EIT InnoEnergy v oblasti zeleného vodíka.

Počas druhého panelu boli prezentované príklady dobrej praxe z krajín V4. Ako ukázali jednotlivé prezentácie, výskum v oblasti vodíka a jeho využiteľnosti sa postupne stáva prioritou krajín V4 a začínajú vznikať rôzne spolupráce, stratégie a vodíkové združenia.

Za Slovensko na podujatí vystúpil Ján Weiterschütz, predseda Národnej vodíkovej asociácie Slovenska. Národná vodíková asociácia (NVAS) vznikla v roku 2015 ako spoločná iniciatíva fyzických a právnických osôb s cieľom podporiť výskum, zavádzanie a využívanie nových technológií, ktoré aktívne využívajú vodík a palivové články. NVAS podporuje vodíkové technológie pri prechode na nízko uhlíkové hospodárstvo. V júni 2021 bola zverejnená Národná vodíková stratégia SR a vývoj pokračuje prípravou Akčného plánu a Cestovnej mapy pre využívanie vodíka na Slovensku do roku 2030.

Pri tejto príležitosti boli tiež predstavené výskumné a inovačné, ako aj vzdelávacie aktivity v oblasti vodíka v regióne Košíc. Maroš Halama, prodekan pre výskum, inovácie a medzinárodné vzťahy na Technickej univerzite v Košiciach a člen viacerých expertných skupín v oblasti vodíka a zelených technológií, zdôraznil, že vodík bude prinášať úžitok spoločnosti vtedy, keď sa spojí priemysel, univerzity, investori, výskumné inštitúty a politickí zástupcovia v budovaní znalostí a bezpečnosti tejto technológie. Košický región a samotná Technická univerzita v Košiciach sú mimoriadne aktívnymi hráčmi v oblasti vodíka a to aj na európskej úrovni.  

Nahrávka podujatia je k dispozícii na platforme YouTube a prezentácie rečníkov/panelistov si môžete stiahnuť nižšie.

Zverejnené 10.2.2022, slord