Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

JRC spúšťa vedomostnú platformu pre Afriku



Spoločné výskumné centrum Európskej komisie (JRC) spustilo 25. februára 2022 novú online bránu s rozsiahlymi údajmi, nástrojmi, partnermi a úspešnými príbehmi o Afrike. Vedomostná platforma pre Afriku bola predstavená pred samitom EÚ a Africkej únie, hneď po spustení investičného balíka globálnej brány Afrika – Európa s viac ako 150 miliardami eur na financovanie strategických investícií.

Jedným z hlavných cieľov investičného balíka je podporiť vytvorenie strategických, udržateľných a bezpečných dopravných koridorov v Afrike. Investíciami do infraštruktúry potrebnej na ľahký presun z miesta na miesto môžu tieto „strategické koridory“ podporiť hodnotové reťazce, služby a pracovné miesta, z čoho budú profitovať odvetvia v Afrike aj v Európe.

Prírodné zdroje, jadrová bezpečnosť a ochrana, potravinové reťazce, satelitné pozorovania a klimatické služby, sanitácia a remitencie. Súčasťou platformy sú interaktívne nástroje, ako napríklad prieskumník ekosystémov, nástroj na prístup k čistej energii a informačný systém o lesných požiaroch. Návštevníci si môžu vytvoriť vlastné mapy na rôzne témy, od miestnej škály až po úroveň celého kontinentu.

Spoločné výskumné centrum tiež predstavilo nový index investícií do solárnej energie, ktorý má pomôcť pri informovaní o investíciách do obnoviteľných zdrojov energie v Afrike.

Viac informácií:

Zverejnené 7.3.2022, slord