Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Ministri pre výskum podporili Marseillskú deklaráciu medzinárodnej spolupráci v oblasti výskumu a inovácií



Dňa 8. marca 2022 sa v Marseille konala konferencia ministrov EÚ pre vysokoškolské vzdelávanie, výskum a inovácie v rámci francúzskeho predsedníctva Rady Európskej únie.

Ministri diskutovali o kľúčových hodnotách a zásadách, ktoré by EÚ a jej členské štáty mohli spoločne presadzovať v záujme podpory medzinárodnej spolupráce v oblasti výskumu, inovácií a vysokoškolského vzdelávania. Francúzske predsedníctvo predstavilo Marseillské vyhlásenie o medzinárodnej spolupráci v oblasti výskumu a inovácií, v ktorom sa uvádza deväť hodnôt a zásad, ktoré sú spoločné pre členské štáty a Európsku komisiu, ako napríklad sloboda vedeckého výskumu, etika a integrita a otvorená veda.

Delegácie podporili túto iniciatívu a zdôraznili, že je dôležité mať základ spoločných hodnôt a zásad na zabezpečenie medzinárodnej spolupráce v oblasti výskumu, inovácií a vysokoškolského vzdelávania, ktorá je otvorená a založená na dôvere a reciprocite. Trvali na tom, že je potrebné poskytnúť výskumným pracovníkom, inovátorom a študentom bezpečné prostredie, ktoré je priaznivé pre plodnú spoluprácu. Trvali aj na tom, že je potrebné podporovať vyváženú a recipročnú spoluprácu s krajinami mimo EÚ. Rada následne preskúma priority iniciatívy s cieľom vytvoriť základ pre multilaterálny dialóg s kľúčovými partnermi Európskej únie.

Delegácie vyjadrili solidaritu s Ukrajinou a odhodlanie zabezpečiť, aby Európska únia zostala miestom slobody vedeckého výskumu a demokratických hodnôt.

Viac informácií:

Zverejnené 17.3.2022, slord