Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Horizon Results Platform: Zvyšovanie dopadu európskeho výskumu



Dňa 7. apríla 2022 sa uskutočnilo zasadnutie pracovných skupín IGLO pre Akcie Marie Sklodowska-Curie (IGLO MSCA) a pre inovácie (IGLO Innovation) s účasťou zástupcu Európskej komisie, Toumasa Nousiainena (DG RTD).

Hlavnou témou bolo predstavenie platformy Horizon Results Platform, ktorá je súčasťou novej snahy Európskej komisie o podporu zhodnocovania výsledkov dosiahnutých v rámci výskumov podporovaných Európskou úniou. Práve transformácia vedeckých poznatkov a dát do prakticky využiteľných technológií a ich hospodárske zužitkovanie predstavuje oblasť kde Európska únia zaostáva.    

Hlavným cieľom platformy je združovať na jednom mieste čo najviac kľúčových využiteľných výsledkov z projektov financovaných Európskou úniou. Pod takýmito výsledkami sa rozumejú poznatky, ktoré majú vysoký potenciál byť zužitkované v rámci hodnotového reťazca produktov a procesov alebo môže ísť o dôležité vstupy pri tvorbe politík, vzdelávaní alebo ďalšom výskume. Grantové zmluvy v rámci Horizontu Európa, rovnako ako aj predchádzajúceho programu Horizont 2020, vyžadujú od príjemcov vynakladať snahu na využitie výsledkov ich výskumu. Ak je ich snaha neúspešná, po roku od ukončenia projektupovinní zverejniť svoje výsledky práve na tejto platforme.

Platforma je preto určená pre všetkých prijímateľov európskych financií na vedu a výskum. Avšak kľúčová môže byť aj pre tých ktorých zámerom je využiť tieto výsledky ako napríklad firmy, investori, samosprávy, verejné inštitúcie alebo akademici. Rovnako existuje aj mnoho aktérov ktorý sa snažia prepájať a zbližovať tieto dve skupiny pre ktorých sa táto platforma môže stať jedným z kľúčových referenčných bodov.

Horizon Results Platform ponúka bohaté možnosti filtrovania pri vyhľadávaní a takisto ponúka možnosť na priame skontaktovanie sa s koordinátormi projektov. S pohľadu prijímateľov je kľúčová integrácia s platformou CORDIS, ktorá už teraz združuje mnoho informácií o projektoch  podporovaných EÚ a uľahčuje tak administratívnu záťaž spojenú so zverejňovaním výsledkov. Do budúcna sa plánuje klásť veľký dôraz na zviditeľnenie a spriehľadnenie projektov prospievajúcich k misiám EÚ. Zaujímavou súčasťou je aj HRP TV, ktorá ponúka rozhovory s expertmi na zdieľanie poznatkov a duševného vlastníctva, ale aj osobné svedectvá a príklady úspešných príbehov, ktorým sa podarilo naplno využiť výsledky ich výskumu.

Dlhodobou ambíciou platformy je stať sa nástrojom, ktorý dokáže efektívne a jednoducho prepojiť ponuku s dopytom a prispieť tak valorizácii európskeho výskumu.

Ak Vás táto platforma zaujala, chceli by ste sa o nej dozvedieť viac alebo máte špecifickú otázku neváhajte nás prosím kontaktovať.

Celá prezentácia je k dispozícii na stiahnutie tu.

. Zverejnené 22.4.2022, slord