Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Spoločný podnik EuroHPC podpísal zmluvu na prvý európsky exascale superpočítač



Spoločný európsky podnik pre vysokovýkonnú výpočtovú techniku (EuroHPC JU) 3. októbra oznámil verejné obstarávanie na prvý exascale superpočítač JUPITER. Tento superpočítač má byť významným historickým medzníkom pre európsku vysokovýkonnú výpočtovú techniku (HPC) ako prvý európsky systém schopný jedného exaflopu, teda jednej miliardy výpočtov za sekundu. To by malo umožniť vysoko presné modelovanie zložitých systémov a vývoj využití umelej inteligencie vo vede a priemysle.

JUPITER je spolufinancovaný s predpokladaným celkovým rozpočtom 273 000 000 EUR na obstaranie, dodávku, inštaláciu a údržbu. Spoločný podnik EuroHPC bude financovať 50% celkových nákladov na nový stroj a zvyšných 50% bude rovnakým dielom financovať Nemecké ministerstvo pre vzdelávanie a výskum (BMBF) a ministerstvo kultúry a vedy spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko (MKW NRW).

Očakáva sa, že po inštalácii a nastavení v nadchádzajúcich mesiacoch bude systém JUPITER od konca roka 2024 prístupný širokému okruhu európskych používateľov.

Viac informácii

Zverejnené 6.10.2023, slord