Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Fair access to resources: Looking to 2030 and beyond


Začiatok: 26. 09. 2023 09:00

Koniec: 26. 09. 2023 14:00

Typ podujatia: Konferencia

Organizátor: Science|Business

Miesto konania: Praha

Štát: Česká republika




Keďže sme len v treťom roku programu Horizont Európa, je ešte príliš skoro na to, aby sme mohli vyvodiť nejaké významné závery o jeho výkonnosti. Viaceré analýzy však už poukazujú na niektoré veci, ktoré by Európska komisia mohla urobiť na zlepšenie programu v druhej polovici jeho trvania. Prebiehajúce rozhovory o podnetoch, ktoré Komisia dostala pred strednodobým preskúmaním, sú tiež dobrým ukazovateľom zmien, ktoré nastanú po roku 2027, keď sa začne 10. rámcový program pre výskum a inovácie.

Medzitým prebiehajú intenzívne diskusie o revízii súčasného viacročného finančného rámca EÚ (MFF) v dôsledku výziev, ktoré lídri EÚ ešte v roku 2020 nepredvídali: vojna na Ukrajine, rastúca inflácia a obchodná vojna s Čínou. V tomto meniacom sa kontexte má prebiehajúce španielske predsedníctvo Rady EÚ začať prípravy na ďalší MFF, pričom všetci čakajú na výsledky nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu.

Keďže sa politické súkolie mení, je ten správny čas vrátiť sa do Prahy. Sme rok po úspešnom českom predsedníctve Rady, ktoré sa okrem iného zameralo na to, ako môžu lepšie koordinované mechanizmy financovania EÚ poskytnúť potrebnú podporu výskumníkom a inovátorom z nových členských štátov.

Preto sa 26. septembra v Prahe na konferencii Science|Business stretnú vedúci predstavitelia výskumu a vývoja vo verejnom a súkromnom sektore z Bruselu a celej EÚ, ktorí chcú diskutovať o tom, ako preklenúť priepasť vo výskume a inováciách medzi východom a západom. Na tango sú potrební dvaja, preto je naším cieľom vymeniť si názory a vypočuť si navzájom svoje príbehy (dobré aj zlé) a prísť s novými nápadmi pre ďalšie viacročné plánovanie politiky v oblasti výskumu a inovácií.

Ako môžeme nájsť správnu rovnováhu, aby sme sa podelili o výhody a zodpovednosť? Ako si môžeme lepšie porozumieť v regióne a v rámci EÚ ako celku? Ako sa môžeme tešiť z budúceho úspechu a zároveň riadiť naše očakávania („možné“) namiesto toho, aby sme boli frustrovaní, že sa nám nepodarilo dosiahnuť „nemožnú misiu“? Ako môžeme tancovať európske tango, vzájomne prospešné pre oboch partnerov a pre verejnosť, spoločnosť? Ako môžeme definovať, merať, komunikovať a oslavovať úspech?

Konferencia je tretím regionálnym podujatím organizovaným v rámci iniciatívy Science|Business Widening. Toto podujatie je súčasťou série diskusií o tom, ako transformovať program Widening, keďže európski a národní tvorcovia politík začínajú formovať ďalší rámcový program EÚ pre výskum a inovácie.

Predbežný Program

09:00 Registrácia

09:30 Privítanie a úvodné poznámky

Edit Herczog, predsedníčka, skupina Widening, Science|Busines
Milena Králíčková, rektorka, Univerzita Karlova

09:45 Keynote 1 a otázky a odpovede: Príbeh českého úspechu: Rok po predsedníctve Rady a konferencia o synergiách

Václav Velčovský, generálny riaditeľ sekcie operačných programov EÚ, Ministerstvo školstva, mládeže a telovýchovy, Česká republika

10:30 Keynote 2: Poznatky z prvej časti programu Horizont Európa

10:45 Prestávka na kávu

11:15 Panel 1: Pridaná hodnota programu Widening. Poznatky získané zainteresovanými stranami/členmi skupiny

Mateusz Gaczyński, zástupca riaditeľa, odbor pre inovácie a rozvoj, Ministerstvo školstva a vedy, Poľsko
Monica Dietl, výkonná koordinátorka, Iniciatíva pre vedu v Európe
Adam Głuszuk, hlavný odborník, Národné centrum pre výskum a vývoj, Poľsko

12:05 Panel 2: Na čom sa zhodneme a kde sú nedostatky? Očakávania a ďalší postup

Allen Weeks, generálny riaditeľ, ELI; člen expertnej skupiny, ERIC
Manuel Aleixo, vedúci oddelenia pre EVP a inovácie, GR pre výskum a vývoj, Európska komisia
Manuel Heitor, riaditeľ Laboratória technologickej politiky, Lisabonská univerzita
Matthew Scott, hlavný programový riaditeľ, GÉANT (TBC)
Tadas Tumènas, vedúci styčnej kancelárie RDI v Bruseli, Litva

12:55 Záverečné poznámky

13:00 Ukončenie konferencie a obed na nadviazanie kontaktov

Zaregistrujte sa na tomto odkaze.

Zverejnené 29.8.2023, slord

Pridať do Google Calendar