Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Európska komisia investuje viac ako 1 mld. EUR do 54 projektov prostredníctvom Európskeho obranného fondu



Do výzvy Európskeho obranného fondu (EDF) z r. 2023 sa prihlásili účastníci európskeho obranného priemyslu s 236 projektovými návrhmi.

Dňa 16.5.2024 ohlásila Európska komisia výsledky tejto výzvy, pričom bolo podporených 54 projektov v celkovom objeme viac ako 1 mld. EUR. Na 3 projektoch budú participovať 4 organizácie zo Slovenska.

Konkrétne ide o nasledovné projekty:

Projekt “CBRN SoS”(Enhancing cros-sborder CBRN operational readiness and effectiveness through an overarching System of Systems approach). Partner zo SR: SEC Technologies, s.r.o. SEC Technologies je jeden z lídrov v oblasti chemickej detekcie. Rozpočet projektu je viac ako 14 mil. EUR.

Projekt “AIDA”(Artificial Intelligence Deployable Agent). Jedným z partnerov zo SR je ALITER TECHNOLOGIES, A.S.. Uvedená spoločnosť je integrátorom, vývojárom a poradenskou spoločnosťou v oblasti informačných a komunikačných technológií (IKT). Pôsobia v 4 oblastiach: špeciálne systémy, kybernetická bezpečnosť, IKT &Cloud a vývoj softvéru.

Ďalším slovenským partnerom je DECENT CYBERSECURITY S. R. O. Uvedená spoločnosť sa venuje riešeniam v bezpečnej komunikácii pre vesmírne misie, ako aj riadeniu dronovej a leteckej prevádzky. Rovnako sa zaoberá riadením dát v rámci decentralizovaných ekosystémov využitím AI a blockchain. Rozpočet projektu je viac ako 32 mil. EUR.

Projekt “FMBTech”(Technologies forexisting and FutureMBTs). Partner zo SR: MSM LAND SYSTEMS s.r.o. Uvedená spoločnosť sa špecializuje na opravy vojenskej pásovej a kolesovej techniky pre bezpečnostné zložky štátu (armáda, polícia, hasičské a záchranné zbory), modernizáciu vojenských a špeciálnych vozidiel, predaj náhradných dielov a výrobu mobilných kontajnerov. Rozpočet projektu je viac ako 19 mil. EUR.

Vybrané projekty podporia technologickú výnimočnosť v širokej škále obranných spôsobilostí vrátane kybernetickej obrany, pozemnej, vzdušnej a námornej obrany, ochrany vesmírnych prostriedkov, ako aj chemickej, biologickej, rádiologickej a jadrovej obrany.

 

Ďalšie informácie sú dostupné tu.

 

Zverejnené22.5.2024,SLORD