Dňa 17. februára 2021 zriadila Európska komisia novú skupinu odborníkov na vysokej úrovni, ktorá má počas svojho mandátu za úlohu hodnotiť potreby, možnosti, vplyvy a možný prístup pre medzinárodnú platformu pre výskum potravinových systémov (International Platform for Food Systems Science, IPFSS). Táto skupina odborníkov sa bude osobitne zaoberať nedostatkami vedeckých prístupov a vedeckých dôkazov pri riadení potravinových systémoch,s cieľom podporiť ich lepšie globálne riadenie.
Expertná skupina bude pozostávať z 19 medzinárodných odborníkov z rôznych disciplín a kontinentov. Skupinu bude viesť Tom Arnold, predseda írskeho výboru pre poľnohospodársko-potravinársku stratégiu do roku 2030, ktorý bude úzko spolupracovať s GR EK pre výskum a inovácie a ďalšími kľúčovými útvarmi EK.
Skupina by mala pracovať po dobu 18 mesiacov. Prvé výsledky sú očakávané do júna 2021. Poslúžia ako hmatateľný výstup EÚ na prípravnom summite OSN o potravinových systémoch, ktorý je naplánovaný na júl 2021. Okrem toho spätná väzba a výsledky z prípravného a nadchádzajúceho summitu budú inšpiráciou a usmernením pre druhú časť práce odbornej skupiny, ktorá má byť dokončená do mája 2022. Pozostávať bude zo súboru možností a politických odporúčaní pre ďalšie posilnenie medzinárodného vedecko-politického rozhrania pre lepšie riadenie potravinových systémov.
Zoznam členov skupiny odborníkov nájdete tu.
Viac informácií: