Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli

ERA PORTÁL SLOVENSKO

Tlačová správa: Podujatie pri príležitosti 5. výročia Styčnej kancelárie SR pre výskum a vývoj v Bruseli

Dňa 7. marca 2019 sa v priestoroch Stáleho zastúpenia Slovenskej republiky pri EÚ uskutočnilo slávnostné podujatie pri príležitosti osláv 5. výročia od založenia Styčnej kancelárie SR pre výskum a vývoj v Bruseli (SLORD).

Podujatie slávnostne otvorila zástupkyňa Stáleho predstavila SR pri EÚ, veľvyslankyňa Petra Vargová. Účastníkov podujatia privítal Andrej Kurucz, vedúci Styčnej kancelárie SR pre výskum a vývoj v Bruseli, ktorý predstavil hlavné ciele, agendu a rôzne činnosti, ktoré zamestnanci Styčnej kancelárie SR pre výskum a vývoj v Bruseli denne vykonávajú s cieľom stimulovať účasť slovenských subjektov v rámcových programoch EÚ pre výskum a inovácie a taktiež s cieľom zviditeľňovať výsledky slovenskej vedy, výskumu a inovácií na pôde v Bruseli.

Program podujatia pokračoval prezentáciami úspešných zástupcov z prostredia výskumno-inovačnej komunity na Slovensku, ktorých cieľom bolo oboznámiť medzinárodné publikum o významných osobnostiach a projektoch v oblasti výskumu a inovácií na Slovensku.

S prezentáciou o profesionálnom živote Aurela Stodolu, rodáka zo Slovenska, vystúpil <a href="/wp-content/uploads/buxus/PODUJATIA/Suvada_Aurel_Stodola__Special_summary_CVTI_Brussels__07.03.2019___EN.pdf>Miro Šuvada, ktorý pôsobí v oblasti poradenstva, tvorby IT stratégií a implementácie informačných systémov pre globálne záujmy v Európe, Ázii a USA. Miro Šuvada aktívne podporuje život a prácu prof. Aurela Stodolu – slovenského matematika, fyzika, inžiniera, vynálezcu, univerzitného profesora a dodnes svetovo preslávenú osobnosť v oblasti teórie automatickej regulácie a „otca“ parnej turbíny.

Riaditeľ Centra pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá (FunGlass), <a href=/PODUJATIA/Galusek__FunGlass_Brusel_2019-02.pdf>prof. Dušan Galusek, predstavil činnosť a doterajšie výsledky najväčšieho vedecko-akademického projektu financovaného z rámcového programu Horizont 2020 na Slovensku. Projekt FunGlass realizujú vedci Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne v úzkej spolupráci s členmi konzorcia projektu, ktorými sú popredné európske inštitúcie v oblasti sklárskych vied a technológií z Nemecka (Friedrich – Alexander Universität Erlangen-Nürnberg a Friedrich-Schiller Universität Jena), Španielska (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) a Talianska (Universita degli Studi di Padova). Osobitnú zmienku si zaslúži v slovenských podmienkach jedinečná riadiaca štruktúra centra FunGlass – najvyšší riadiaci orgán tvoria zástupcovia partnerov projektu, čím je garantovaná priama participácia špičkových európskych vedcov pri definovaní stratégie a kontrole činnosti Centra.

<a href=/PODUJATIA/Beljak__Ecocapsule_Catalogue_2018_presentation.pdf>Peter Beljak, COO spoločnosti Ecocapsule, vo svojej prezentácii predstavil prelomový produkt pochádzajúci zo Slovenska. Hovoríme o Ecocapsule – inteligentnom mikro-ubytovacom zariadení, ktoré využíva slnečnú a veternú energiu, takže je toto zariadenie úplne sebestačné. Umožňuje pobyt na vzdialených miestach mimo dosahu infraštruktúry s luxusom hotelovej izby. Slovenská spoločnosť Ecocapsule vyvinula jedinečný produkt, ktorý je možné charakterizovať sebestačnými, praktickými a funkčnými vlastnosťami. Ecocapsule predstavuje dizajnový spôsob nezávislého bývania prakticky kdekoľvek.

Rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ), <a href=/PODUJATIA/Sovak_Safarik_University_introduct_Brusel.pdf>Pavol Sovák, predstavil úspešné projekty centier excelentnosti, univerzitných vedeckých parkov a vedeckovýskumného centra Slovenskej akadémie vied (SAV), ktoré sa v Košiciach podarilo vybudovať z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Košice majú dnes podľa rektora jedinečnú sieť spolupráce naprieč všetkými troma univerzitami a SAV, čo zabezpečuje Košiciam výhodu a jedinečný výskumno-inovačný potenciál pre nadchádzajúce iniciatívy. Jednou z prioritných úloh UPJŠ je optimalizovať plnenie zámerov v oblasti inovácií, transferu a IPR prostredníctvom nového Technologického a inovačného parku UPJŠ, ktorého cieľom je rozvíjať aktivity predovšetkým v oblasti translačného výskumu vývoja nových technológií a prispieť tak k rozvoju Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach  ako  modernej univerzity, ktorá stojí na synergii troch pilierov: vzdelávaní, vede a transfere technológií, s dôrazom na rozvoj  inovatívnej výučby, kapitalizovateľnej vedy a kreatívneho prostredia pre vznik inovatívnych high-tech firiem. Univerzita sa aktívne zapája do siete významných univerzít a aktivít v rámci Európskeho výskumného priestoru (ERA).

V neposlednom rade vystúpil so svojou prezentáciou <a href=/PODUJATIA/Miskovsky__SAFTRA_Photonics_Brusel_March_2019_bez_videa_final.pdf“>profesor Pavol Miškovský, riaditeľ Technologického a inovačného parku UPJŠ a výkonný riaditeľ a vlastník spoločnosti Saftra Photonics, ktorý predstavil jedinečný projekt spoločnosti Saftra Photonics s názvom NanoScreen. Firma vytvorila unikátnu technológiu s názvom PickMol, ktorou sa zásadne zvýši dostupnosť a rýchlosť odhalenia nebezpečných škodlivín vo vode. Teoreticky by zariadenie mohlo kvalitu vody sledovať nepretržite. Prostriedok je schopný združovať nanotechnológie, fotoniku, organickú chémiu a digitálne technológie. Slovenský vynález, ktorý podporila Európska komisia prostredníctvom prestížneho grantu Fázy 2 nástroja SME Instrument, môže mať v budúcnosti široké uplatnenie aj v iných oblastiach. Spoločnosť Saftra Photonics, za ktorou stojí profesor Miškovský, vyhrala najväčšiu start-upovú súťaž na Slovensku – Startup Awards 2017.

Podujatie podnietilo vysoký záujem zo strany účastníkov, zúčastnilo sa ho 105 účastníkov, medzi ktorými boli zástupcovia členských štátov EÚ a asociovaných krajín; zástupcovia rôznych generálnych riaditeľstiev Európskej komisie; Európskeho parlamentu; Rady EÚ; akadémie; priemyslu vrátane malých a stredných podnikov a odborných združení a asociácií v Bruseli.

Styčná kancelária SR pre výskum a vývoj v Bruseli bola založená v roku 2014, v tomto období sa pridala k 28 ďalším styčným kanceláriám pre výskum, vývoj a inovácie v Bruseli, ktoré v tomto období už pôsobili. Hlavným cieľom kancelárie je monitorovať vývoj európskej politiky a nástrojov v oblasti výskumu, vývoja a inovácií so špecifickým zameraním na rámcový program EÚ pre výskum a inovácie Horizont 2020 a zároveň znižovať rozdiely medzi slovenskými a európskymi inštitúciami.

Fotografie: <a href=/Kurucz__5._vyrocie.JPG>foto č. 1; <a href=/Vargova_5._vyrocie.JPG>foto č. 2; <a href=/Suvada_Aurel_Stodola.JPG>foto č. 3; <a href=/Galusek__FunGlass.JPG>foto č. 4; <a href=/Beljak_Ecocapsule.jpg>foto č. 5; <a href=/Sovak_UPJS.JPG>foto č. 6; <a href=/Miskovsky_Saftra_Photonics.JPG>foto č. 7